Gravidoppdatering: uke 14

Termindato

19.juni 2019 – mest sannsynlig er det ikke denne datoen som er den egentlige termindatoen. Den får vi vite på fredag – spennende!

Hvor langt er jeg på vei?

I dag er jeg i uke 14, og har dermed fullført 32 % av svangerskapet, og har 192 dager igjen til termin. Nå synes jeg tiden går skummelt fort – føler egentlig ikke jeg henger helt med, og at det var i forrige uke jeg sto med positiv test i hånden. Nå er 1/3 fullført, og tiden raser avgårde.

Hvor stor er babyen?

Nå er babyen blitt 6.5 cm lang fra hodet til stump, og er inne i en kraftig voksefase. Alle de viktige organene er ferdig utviklet, så nå brukes det meste av energien på å få barnet til å vokse i størrelse. Jeg gleder meg veldig til å titte på hen nå på fredag.

Hva skjer med barnet denne uken?

Barnet kan nå bøye og vri på alle ledd og beveger seg mye. Noen få kjenner bevegelse allerede rundt denne tiden, men for de fleste er det enda for tidlig. Øyebryn og hår på hodet begynner å vokse i denne uken. For å forberede seg på livet utenfor livmoren trener nå barnet seg på å puste inn og ut, slik at lungene fylles med fostervann.

Hva skjer med mammaen denne uken?

Nå er graviditeten synlig utenfra for de aller fleste. Alle graviditeter er imidlertid ulike, så for noen har magen gjerne vært der i flere uker mens andre trenger enda noen uker før gravidmagen dukker opp. Har du født før vil magen gjerne være større nå enn på samme tidspunkt i tidligere graviditeter – noe som er helt normalt.

En del kvinner kan få uventede endringer i spisevanene i denne perioden. Kanskje blir man ekstra fysen på en spesiell type mat, eller kanskje man for eksempel mister helt lysten på kaffe, selv om man ellers er en ivrig kaffedrikker.

Innkjøp og utstyr

Jeg har såvidt begynt å skrive ned hva vi må ha i boks før baby nummer to kommer. En ekstra babyenhet til babycallen, en tripp trapp stol til (alt av ekstrautstyr vil være klar til bruk for nummer to når den tid kommer ettersom Dennis bare vil bruke stolen som den er). Vi må også finne ut av hvordan vi skal oppbevare klærne på det nye barnerommet, og montere taklampe der inne. Stellebordet har jeg også et stort ønske om å bytte til et litt mer praktisk som tar mindre plass og har større oppbevaringsmuligheter, men det er mer et ønske enn et must!

Også jenteklær om det er ei frøken såklart. Gutteklær har vi allerede mye av etter Dennis. Der finnes det såklart mange plagg som kan brukes på tvers av kjønn også!

Ukens cravings

Kommer ikke på noe spesielt jeg har «cravet» den siste uken.

Hvilke plager har jeg?

Halsbrannen har meldt sin ankomst! Wæ, er det vanlig så tidlig!? Må sjekke opp i det. Trodde ikke den kom før helt mot slutten sistgang. Kjempe irriterende! Men heldigvis kommer den kun på kveldstid når jeg ligger i sengen, og holder seg noenlunde i sjakk når jeg bygger opp med puter bak ryggen slik at jeg nesten sitter og sover.

Ellers er kvalme og alt annet helt borte! DEILIG!

Tanker om kjønnet

Forhåpentligvis er dette siste gang jeg må svare usikkert på denne. Tror og føler det er jente, men satser på vi får svaret på ultralyden på fredag. Visste dere at et jente- og guttefoster ser helt like ut frem til uke 8. Det er da de begynner å utvikle seg i hver sin retning, men det er først i uke 14 forskjellene er synlig på ultralyd. Enkelte leger og jordmødre hevder de kan se det enda tidligere også, men forskning viser at det er ganske usikkert frem til uke 14, fordi de ser så like ut.

Vektoppgang

Fremdeles 3 kilo og jeg jubler over at det ikke er mer! Noe det helt klart var da jeg gikk med Dennis magen. Aner ikke hvor mye jeg hadde lagt på meg, men ut i fra bildene å dømme begynner det vel snart å nærme seg 10 kilo.

Fødselsforventninger

Gleder meg! Kjenner litt på samme følelse som jeg gjorde før en viktig vektløfterkonkurranse – ikke at det egentlig kan sammenlignes, men jeg vet at jeg må utfordre meg selv og blir pushet utenfor komfortsonen. Jeg kommer ikke til å ha kontroll, det kommer til å bli fryktelig hardt, men mestringsfølelsen og ikke minst den lille, vakre PREMIEN etterpå vil gjøre alt verdt det!

Neste kontroll

Førstkommende fredag, ultralyd hos jordmor!

Sammenligningsbilde av magen

Lik eller del gjerne via facebook-knappen under her dersom du likte innlegget!

2 kommentarer om “Gravidoppdatering: uke 14”

  1. Heii hvor er den grønne kjolen kjøpt😍 Den var så fin, har lyst på helt lik🤗

    Veldig fin baby mage også♡

Legg igjen en kommentar