Smarte tips til deg med BLW-barn!

Jeg har nevnt det for dere tidligere også, men la meg ta det igjen. Vi har valgt at Oliver skal spise BLW, og ikke most mat som gjerne er mest vanlig. Det fordi BLW lærer barna å kontrollere matinntaket selv fra første dag, og som dermed igjen minker sjansen betraktelig for at barna blir overvektige senere i livet. Det gir barna et gøyalt og sunt forhold til mat og det å spise.

Det gir de mestringsfølelse, og minker også sjansen for å sette mat i halsen, nettopp fordi de har en ekstremt god brekningsrefleks som sørger for at ingenting som er stort nok til å tette halsen blir svelgt. Dette er en innebygd mekanisme vi har fra naturens side, men som mange barn mister når de kun spiser most mat. Ved å gi Oliver vanlig mat i biter fra første dag holder han på denne evnen og lærer seg å spise trygt og selvstendig på et helt annet nivå enn et barn som først spiser most mat og så etterhvert plutselig skal over på mat som må tygges.

MEN det er ikke kun fordeler med BLW. Bakdelene er at man ikke har like god kontroll på hvor mye barnet faktisk får i seg, men må slippe den kontrollen og stole på at barnet spiser til det er mett og har fått i seg nok næring. Det blir også MYE mer gris enn om man gir barnet mat selv via en skje.

Derfor tenkte jeg at jeg kunne dele noen enkle tips vi selv har funnet ut av denne første måneden med BLW spising.

Invester i noen smekker med armer som enkelt kan skylles i vasken etter bruk.
IKEA sine er geniale, og heller ikke særlig kostbare. Etter hvert måltid tar jeg rett og slett smekken med til vasken, spyler av den, går raskt over med oppvaskbørsten og henger den så til tørk. Da er den tørr og ren til neste måltid, og klærne under holder seg også rene under spisingen.

Vask av barnestolen og alt griset rett etter hvert eneste måltid.
Det blir ofte MYE og over alt, men hvis du bare tar det med en gang er det gjort på noen få minutter i forhold til å måtte skure noen timer senere når alt har satt seg. En barnestol uten trekk eller med vanntett trekk som enkelt kan vaskes over er gull verdt! Vi har pute trukket med voksduk i vår stol.

Stol med brett!
Herregud det er det beste innkjøpet vi har gjort! Oliver spiste i noen uker før vi fant ut hvor lurt dette faktisk var, og både oppvask og tiden vi brukte på å vaske av bord og stoler har minket betraktelig! Den lille opphøyningen på brettet sørger for at maten enkelt kan legges rett på brettet. Det sparer deg for oppvask, og gjør det også enkelt for barnet å få tak i maten. Ingen fat som flyr vegg i mellom. Barnet får også sitt eget lille område å grise på i stedet for å gni maten utover hele middagsbordet = mindre å vaske etterpå.

Følg @newwaysnutrition på Instagram!
Hun deler SÅ mye nyttig info og gode tips omkring mat, babyer og BLW.

Noen tips til mat som 7 måneder gamle Oliver er glad i, og er forholdsvis enkelt for så små å spise selv.

Banan, avokadoskiver, maispinner, grøtlapper, kokt egg skjært i båter, kokt gulrot, kokt brokkoli- og blomkålbukett, kokt potet, bringebær, eggerøre, brødskive skjært i staver (gjerne ha det litt i brødristeren helt i starten så er det enklere å holde for de aller minste), babykjeks av banan, kjøttkake skjært i staver.

«FOOD BEFORE ONE IS JUST FOR FUN!»

Husk å stol på at barnet ditt spiser nok. Ikke prøv å lure i det mer, gi med skje «bare så h*n skal få litt mer i seg» eller si det må spise mer når barnet gir uttrykk for å være ferdig. Før ettårsdagen er vanlig mat bare gøy og moro, morsmelk eller morsmelkerstatning skal være hovednæringen. Pass derfor på å amme rikelig og ikke reduser antall amminger med mindre det er noe barnet selv gir uttrykk for. Her i hus ammer vi fremdeles masse, også koser han seg med litt mat inni mellom.

En vanlig dag matmessig for oss nå:

06.30 – ammer i sengen, så er det morgen.
09.00/09.30 – ammer før dupp.
11.00 – LUNSJ med vanlig mat.
11.30 – en ørliten slurk til med morsmelk etter måltidet med vanlig mat.
14.30 – ammer før dupp.
17.00 – SMAKER av og til litt av vår middag, men vi har enda ikke jobbet oss opp til et fullt måltid her. I løpet av de kommende ukene er det nok dette som vil bli måltid nummer to for Oliver. Ammer gjerne også litt rundt denne tiden.
18.00 – kveldspupp før legging.
01.00 – en liten melkeskvett på natten før han sovner av midt i ammingen.
04.00 – enda en liten sup.

En kommentar om “Smarte tips til deg med BLW-barn!”

  1. Så flott! Skikkelig bra opplegg 🙂
    Og kommer ikke over hvor herlig det siste bildet av Oliver er 😀

Legg igjen en kommentar