Slik skjærer du ut av gresskar!

Mange har spurt meg hvordan man egentlig bruker gresskar i matlaging, skjærer ut lykter og ikke minst hva som kan spises og hvordan man går frem i prosessen. Derfor skal jeg nå svare dere på alt det i ett innlegg. Det er mange som kjøper et såkalt gresskarkit som gjør prosessen litt enklere, men jeg har funnet ut at man kommer langt med vanlige kjøkkenredskaper som finnes på de fleste kjøkken også.

Det første man må gjøre er å skjære ut lokket. Du velger selv om du skjærer det ut med tagger eller bare som en sirkel, men det som er litt viktig er at du skjærer skrått innover slik at lokket kan legges på plass igjen etterpå, og ikke bare faller inn i gresskaret.

Når lokket er av begynner du å dra ut alle trådene. Mellom trådene er det kjerner. Disse kan det være kjekt å ta vare på og riste i stekeovnen senere! Kjempe godt som snacks, men kan også bruker som tilbehør til for eksempel gresskarsuppe. Trådene kaster du.

RISTEDE GRESSKARKJERNER
For å riste gresskarkjernene er det viktig at du fjerner alle restene etter trådene. Skyller dem i vann og lar dem ligge spredd utover til de er tørre – gjerne natten over. Ha dem så i en liten skål og bland inn 1 ss nøytral olje per 1,5 dl gresskarkjerner. Spre dem utover et bakepapir på ei stekeplate. Dryss over salt og stek i stekeovnen på 180 grader til kjernene er gylne/lysebrune, men pass på å ta dem før de svir seg.

Når du har fjernet alle trådene sitter du igjen med et hult gresskar. Det det harde kjøttet som brukes i matlaging. Selve skallet til gresskaret er veldig tynt, men så er det altså et tykt lag med gresskarkjøtt. Finn frem ei isskje og skrap ut så mye gresskarkjøtt som du trenger/tørr uten å komme gjennom til skallet.

Når du har det du trenger skjærer du ut ansikt på gresskaret, setter på lokket igjen og vipps – der har du lykten!

Gresskarkjøttet kan du som sagt bruke til mye! Jeg skal dele noen oppskrifter på gresskarkjeks, -muffins og -suppe de neste dagene, og til alle dem trenger du gresskarpuré. Det får du ved å koke gresskarkjøttet til det er mykt. Hell av vannet og kjør det i blenderen til det er en jevn puré.

Håper det kan være til hjelp! Nå er halloween over for i år, men det kan være greit å vite til neste år – og gresskar kan du såklart bruke hele året!

Legg igjen en kommentar