MINE BESTE TIPS OM SØVN OG LEGGING AV BARN!

Søvn, legging og soverutiner. Det må vel være den aller største utfordringen i en småbarnsfamilie. Det er i alle fall det inntrykket jeg har fått. For når søvnen ikke er på plass fungerer man ikke ellers i hverdagen heller. Det kan rett og slett ødelegge så mye, og derfor er det så viktig at man har rutiner som fungerer og spiller på samme lag som barna så ikke leggingen blir en kamp hver eneste kveld.

Selv vet jeg egentlig ikke hva jeg snakker om skal jeg være ærlig, for vi har nesten uten unntak alltid hatt gode rutiner og jeg har vært så heldig å få barn som elsker å sove! Men det var likevel en periode etter at Oliver kom til verden der Dennis slet veldig med å sovne om kveldene. Det varte vel et par måneder, men nå er det tilbake til normalen igjen. Jeg tipper det bare var en reaksjon han fikk på det å bli storebror. Kanskje slet han med å fordøye alle de nye inntrykkene rundt det å dele mamma og pappa med noen andre. Jeg skal innrømme at jeg var ganske desperat etter flere uker med lite søvn. Der leggingen gjerne tok 2-3 timer, i tillegg til flere oppvåkninger per natt og tidlige morgener. Det var like før jeg mistet troen på det jeg heier på; som er at barna skal få sove nok, og aldri vekkes. Heldigvis holdt jeg ut, og alt ordnet seg av seg selv etterhvert som Dennis ble vandt til at lillebror var en del av familien. Jeg har veldig lyst til å dele våre erfaringer med søvn og legging ettersom jeg føler meg veldig heldig som har barn som sover så fint!

Først kan jeg fortelle litt hvor mye guttene sover.

Dennis på 2,5 år..
..starter dagen ekstremt tidlig, og det er vel dette som er vår eneste lille utfordring knyttet til søvn. Alt fra klokken 4.30-6.00 pleier han å stå opp. Da kommer han inn til oss og ser litt barnetv på mobiltelefonen til klokken er blitt såpass at det er greit for oss alle å komme oss opp fra sengen. Deretter legger jeg han for dupp mellom klokken 10.30-11.00 og han får sove akkurat så lenge han vil (som regel våkner han et sted mellom 12.30 og 13.30). Jeg er INGEN fan av å vekke ungene, og kan telle på én hånd hvor mange ganger jeg har vekket Dennis fra duppen. Det skjer med andre ord ekstremt sjeldent! Jeg husker ikke hvor jeg leste det, men forskning viser at å avbryte søvnen til barn i den alderen ikke er bra for hjernens utvikling.

En annen grunn til at jeg ikke liker å vekke Dennis er at «søvn avler søvn». Små barn i vekst med et ekstremt energinivå trenger masse søvn! Å kutte ut duppen for tidlig kan fort føre til enda dårligere nattesøvn. Min erfaring er at når han får sove så mye som han trenger på dagtid legger han seg kjempe fint når kvelden kommer. Det at han alltid våkner uthvilt har også ført til at Dennis har et veldig godt forhold til søvn og sengen sin. Han elsker å sove, og spør ofte selv om å legge seg når kvelden kommer.

Og kvelden, den pleier å komme et sted mellom klokken 18.30-19.00

Oliver på 4 måneder..
.. har ikke så klare rutiner på dagsovingen enda, men vi begynner sakte men sikkert å innføre dem. Det vi derimot har hatt som en fast rutine helt fra han bare var et par uker er legging om kvelden. Like før vi legger Dennis ammer jeg Oliver for siste gang mens han er våken. Dette pleier å være rundt klokken 18. Etter ammingen legger jeg han oppi vognen i stuen, hvor han sovner ganske fort. På dager han har problemer med å sovne setter jeg på white noises, og bysser vognen ørlite frem og tilbake, så sovner han kjempe fint!

Når vi legger oss om kvelden bærer vi babynestet (som han har oppi vognen) inn i sengen vår, også sover han der resten av natten. Et sted mellom klokken 8 og 9 pleier han å våkne for dagen, men vi er som regel ute av dørene i 8 tiden hver dag, og da har vi altså skiftet bleie på Oliver i søvne, og så bært han over i bilstolen i pysjen og tullet han inn i strikketeppet sitt.

På dagtid har vi som sagt ikke noen rutiner enda, og lar han styre søvnbehovet sitt selv slik at vi ser hvor mye søvn han trenger. Det jeg ofte ser gå igjen er en dupp fra rundt klokken 10 – 12 også enda en fra klokken 14-16/17. Han sover altså ganske mye! En skikkelig sovebaby som er blid som en sol når han er våken, sovner veldig fint når han er trøtt og har et godt forhold til søvn allerede.

Og så hvis jeg skal gi noen tips videre, uten at jeg vet om de fungerer for dere. Det er bare mine erfaringer, og det jeg har funnet ut at fungerer kjempe fint her!
(Tenker hovedsakelig på toåringer)

  • La barnet sove til det våkner selv på duppen på dagtid, og legg det gjerne tidlig på formiddagen slik at det går en stund fra det våkner til kveldsleggingen.
  • Ha samme rutiner hver eneste kveld. Gjerne rutiner som tar et kvarters tid slik at barnet er godt forberedt og vet at nå er det tid for å sove. Våre rutiner for Dennis; tisse på do, ta på bleie, smøre kroppen med krem (atopisk eksem, så vi smører morgen og kveld hver dag), pusse tennene, ta på pysjamas, finne kosebamsene, drikke vann, gå inn på rommet, be aftenbønn (vi bruker «Jeg folder mine hender små»), synge trollmor. Deretter brer jeg over han, kysser på pannen og går ut fra rommet. Han ligger fint i sengen sin, synger av og til litt for bamsene før han sovner innen de neste 10-15 minuttene.
  • Gjør rommet og sengen til et trygt og godt sted. Vi har blant annet nattlampe på rommet til Dennis ettersom han er litt mørkeredd, døren hans og vår står alltid på gløtt slik at han lett kommer seg ut og inn til oss om det skulle være noe. Han har også favorittbamsene sine i sengen hver eneste natt.
  • Prat om vonde, triste, kjekke, store ting som har skjedd i løpet av dagen FØR du begynner på leggerutinene. Gjerne like etter middag. Dette er noe jeg har begynt med i det siste etter å ha sett at han gjerne bruker litt lenger tid på å sovne de dagene det har hendt noe utenom det vanlige. For eksempel om han har falt og slått seg, vært på åpen brannstasjon og møtt Bjørnis, kjøpt fisker til akvariet. Min teori er at han da får bearbeidet inntrykkene før han skal legge seg og dermed ikke tar alle disse tankene med seg inn i søvnen. Han får nullstilt hjernen før kvelden kommer, rett og slett. Og da blir det lettere å sovne i stedet for at han bare blir liggende å tenke.
  • IKKE STRESS! Barna merker at du stresser, og det smitter fort over på dem. Og alle vet at stress og søvn ikke går så godt sammen. Vær rolig, trygg og tålmodig! Spesielt helt mot slutten av dagen når tenner pusses og nattasang synges.
  • Helt til slutt; pass på at barnet får gode erfaringer knyttet til leggingen. Vær trygg og kjærlig. Sørg for at barnet aldri er redd, lei seg eller griner før det skal sove. For om barnet får dårlige erfaringer med leggingen vil det føre til at det gruer seg til å legge seg neste dag – og det hele blir en ond sirkel som det tar litt tid å komme ut av.

Så, det var altså mine tips og erfaringer – så håper jeg virkelig det kan hjelpe deg om du har utfordringer knyttet til søvn hjemme hos deg!

5 kommentarer om “MINE BESTE TIPS OM SØVN OG LEGGING AV BARN!”

  1. Forskning viser at barn minimum bør ha 1 times sammenhengende søvn før de vekkes. Det har noe med den dype søvnen å gjøre. Mange foreldre som ikke er klar over det og som vekker barna etter typ 30 min. Helt enig i at søvn avler søvn 🙂

  2. Kathrine: Jeg ammer før han legger seg rundt kl.18. Deretter cirka kl. 22, 01, 05 og igjen når han våkner i 08-09 tiden 😊 Men så hender det at det er netter med helt opp i 6-8 timers intervaller mellom måltidene!

  3. Hvordan gjør dere det med Dennis i barnehagen da? Får han sove så lenge han vil der også? 🙂 Ofte så spiser barna i 11 tiden, så da går han vell glipp av et måltid pga søvn?

  4. Karoline: I barnehagen han går i spiser de frokost klokken 8.45 og lunsj kl.12.45. Inni mellom der har de soving fra rundt 10.30/11.00 og utover. Jeg har gått mange runder med meg selv for å finne ut hva jeg vil akkurat der. Enten la han sove så lenge han vil og deretter spise lunsj alene. Eller sove i nesten to timer for så å spise lunsj sammen med de andre barna. Til slutt landet jeg på at det å være en del av «gruppa» er viktigere for meg enn dette med søvn. Så han vekkes rundt kl.12.30 hver eneste dag. Da har han sovet et sted mellom 1,5 og 2 timer.

    På dager han har sovet dårlig hjemme eller stått opp veldig tidlig gir jeg beskjed om at han kan sove til han våkner selv 😊

Legg igjen en kommentar