Nervøs, graviditetstest og hormonspiral!

I dag var endelig dagen kommet! Jeg har talt ned i en hel måned – for tenk så lang ventetid var det faktisk. Det hele startet på seksukerskontrollen min hos jordmor etter fødsel. Vi pratet om prevensjon – min første hormonelle prevensjon. Når jeg sier første regner jeg altså ikke med minipillen som jeg tok i 1-2 måneder like etter fødsel med Dennis. Den gang glemte jeg halvparten av pillene, og ble likevel et hormon-troll uten like. De pillene og hormonene var altså ikke noe for meg, og vi gikk over til kondom.

Nå etter at Oliver ble født og vi fant ut at vi er veldig fornøyd med å ha fått to flotte, friske gutter bestemte vi oss for å gjøre noe mer langvarig. Både spiral og stav var et alternativ, men ettersom jeg er veldig redd for å reagere på hormonene denne gang også anbefalte jordmor meg den mildeste hormonspiralen. Kyleena, heter den, for de som lurer.

Etter at prevensjonsmiddelet ble valgt måtte jeg vente en hel måned før de hadde ledig time for innsett. Men i dag kom endelig dagen! Etter instrukser fra jordmor startet jeg forberedelsene tidlig på morgenen. Mens jeg satt på toalettet tisset jeg på en graviditetstest, for å utelukke graviditet før innsett -viktig! Neste steg hendte én time før innsett; svelge 1000 mg paracet og 400 mg ibux. Og så var det bare å sette seg ned å vente!

Selve innsettingen gikk egentlig ganske fint. Det var så klart litt ubehagelig, men det hele var gjort på et lite minutt, så det kom jeg meg fint igjennom. De 3-4 timene etter var derimot verst. Livmoren trakk seg skikkelig sammen – hard som en stein! Og til tross for smertestillende gjorde det ganske vondt. Det kjentes som riene i starten av fødselen – altså langt i fra vonde fødselsrier, men sånn vondt at du helst bare vil sitte i samme stilling, og ikke snakke. Det verste var nok at livmoren holdt seg sammen hele tiden, ikke som rier der man i alle fall får pause mellom sammentrekningene.

Men uansett, det gikk fint, og jeg kom meg godt gjennom det også! Resten av dagen har det bare blitt bedre og bedre, og nå kjennes det nesten helt normalt ut. Ikke har jeg tatt noe mer smertestillende heller! Tommel opp for det. Jeg blødde en del de første timene, men også det ser ut til å ha gitt seg nå. Er det noe håp om at jeg ikke kommer til å blø mer nå – eller kommer det til å komme og gå? Fikk høre at man ofte kunne blø de første seks ukene.

Fortell meg gjerne dine erfaringer med hormonspiral – gjerne kyleena! Vil vite hvordan det var å leve med den, og ikke minst om du merket noe til bivirkningene som vektoppgang, kviser og fett hår? Det er nemlig disse bivirkningene jeg er mest redd for å måtte slite med.

5 kommentarer om “Nervøs, graviditetstest og hormonspiral!”

  1. Kjempe dorlig erfaring(Mirena) Ble hormontroll ute av ett annet helvete,så ille at det ble forvekslet med alvorlig psykisk sykdom.Aldri igjen,hadde så smerter spesielt i 1 ben og underlivet vær eggløsning og menstruasjon var ett rent helvete.Valgte å ta det ut å aldri turt å nærme meg lignende igjen🙈😳

  2. Jeg hadde hormonspiral fra 2008-2012, og det gikk veldig fint, hadde ikke samme merke som deg da, men tok den ut når vi skulle prøve å få barn. Prøvde å sette inn en etter fødsel, men tok den ut etter tre måneder fordi jeg følte jeg reagerte på den (satt nok mest oppi hodet mitt). Etter siste fødsel i 2018, fikk jeg satt inn ny hormonspiral, som jeg har enda 🙂

    Mine erfaringer er gode, blødde litt i starten med spiralen, men nå har jeg ikke blødning i det hele tatt..

    Men alle er individuelle der 😉

  3. Jeg reagerer også dårlig på prevensjon med hormoner. Har tidligere hatt kobberspiral i tre år og var veldig fornøyd! Tok den ut og ble gravid første måneden etter. Nå har lille blitt 8mnd og jeg skal sette inn kobberspiral på nytt. Eneste ulempen med kobberspiral er lengre og noe kraftigere blødninger, men det lever jeg lett med. Mye heller det enn mellomblødninger i hytt og pine, samt en rekke andre bivirkninger.

  4. Jeg har selv Kyleena og har hatt den i rett over 2 år nå. Hadde smertefulle eggløsninger det første året, men nå får jeg hverken mens eller kjenner noe til spiralen. Er veldig fornøyd! Jeg har reagert negativt på p-piller før, men har hverken lagt på meg eller fått mer kviser eller fett hår med denne. Men det er nok forskjellig fra person til person. Får håpe du er like heldig som meg 🙂

Legg igjen en kommentar