Vi skal IKKE gi Oliver vaksinen!

Tiden flyr avgårde, og nå har denne lille rakkeren allerede rukket å pludre, det vil si kommunisere med lyder, OG gi fra seg sitt første smil! Det er så stas! Spesielt siden vi forventet at han kom til å henge litt etter siden han er prematur, men det gjør han absolutt ikke. I alle fall ikke på smiling og pludring – så gjenstår det å se når han begynner å rulle, krype og gå. Ikke at det betyr noe hvor gammel han er i grunn, for vi har GOD tid! Dette er tross alt siste baby, og da må det gjerne drøye litt også, så får vi nyte babytiden enda lenger 😅

Oliver er forresten blitt fem uker nå, og vi teller ned de siste dagene til seks ukers kontrollen. En kontroll vi har gruet oss til lenge, og som vi har pratet ekstremt mye om – både Christopher og jeg alene, men også med familie, lege og helsesøster.

De fleste av dere husker kanskje at Dennis fikk en av kjempe alvorlig (sjelden) bivirkning etter rotavirusvaksinen på seks ukers kontrollen for litt over to år siden? Den førte med seg masse gråt og smerte for den lille kroppen i månedsvis. Han gikk ned i vekt, måtte bli fraktet med luftambulansen og lå mange netter på sykehus. Han fikk aldri lov til å ta andre dose av denne vaksinen på tre månederskontrollen fordi han reagerte så kraftig på første.

Derfor dukket spørsmålene opp nå når vi fikk en til. Vil det være større sjanse for Oliver å få samme bivirkning fordi Dennis fikk det? Skal vi ta sjansen? Skal vi ikke? Vi har diskutert dette SÅ mange ganger, og helsesøster har ringt inn til legene i landstoppen når det gjelder vaksiner for å høre hva de anbefaler og ikke minst om det er forhøyet risiko for Oliver.

De kunne fortelle oss at det var lite forskning på området, men det var ingenting som tilsa at det skulle være større risiko for Oliver å få tarminvaginasjon. De la også til at flokkimmuniteten på den vaksinen er så god at Oliver vil være godt beskyttet av den om vi velger å ikke ta vaksinen. Til slutt sa de også at de ikke ville anbefale noe i vårt tilfelle, men at vi som foreldre måtte ta den avgjørelsen på egen magefølelse.

Etter enda noen samtaler med helsesøster og hverandre har vi derfor funnet ut at vi ikke tørr å gi Oliver rotavirusvaksinen. Dennis måtte gå igjennom så mye sykehus, undersøkelser og smerte i månedsvis sist gang på grunn av den bivirkningen, og vi er livredde for å utsette Oliver for det samme. Ettersom både lege og helsesøster forsikret oss om at Oliver vil være godt beskyttet fordi så mange andre tar den vaksinen og viruset dermed nesten er utryddet velger vi å avstå fra denne vaksinen.

Jeg vil legge til at vårt tilfelle er ganske spesielt, og jeg absolutt ikke oppfordrer andre til å avstå fra verken denne eller noen andre vaksiner. Å følge vaksinasjonsprogrammet er kjempe viktig, og vi kommer helt klart til å gi Oliver alle de andre vaksinene, bare ikke denne.

4 kommentarer om “Vi skal IKKE gi Oliver vaksinen!”

  1. Er nok ikkje den verste vaksinen å velge å ikkje ta. Eg har ingen vaksiner sjøl pga mamma å dei va i samme situasjon som dokke for big sis reagerte kraftig på ei vaksine når hu va liten (bare her konne det gått skikkelig gale). Men ska dokke følga resten av vaksinene?

  2. Sønnen min fikk bare 1 vaksina og fikk anbefalt og stå over den 2 de skal ha siden han nå sliter med mage og tarminvaginasjon som kommer og går

  3. Skjønner godt at dere velger å stå over. Når det er sagt, så er ikke rotaviruset utrydda. Grunnen til at små barn får vaksine, er fordi de kan bli veldig syke dersom de skulle bli smittet. Dette er en relativt ny vaksine, så alle som ikke har tatt vaksinen, kan bli smittet.

Legg igjen en kommentar