Gravidoppdatering: uke 30

Termindato

26.juni 2019

Hvor langt er jeg på vei?

I dag gikk jeg inn i svangerskapsuke 30! Med andre ord er det 10 uker, eller 80 dager, igjen til termin. 71.7 % av svangerskapet er dermed fullført.

Hvor stor er babyen?

Nå har babyen blitt 36 cm lang og mot slutten av uken vil lille Oliver veie omtrent 1.58 kilo.

Hva skjer med barnet denne uken?

Lungene, musklene og hjernen fortsetter utviklingen, og skjelettet blir stadig hardere. Noen barn begynner allerede nå å legge seg klar med hodet i bekkeninngangen. Da vil du kjenne spark opp mot brystkassen og babyens hodet presse nedover i bekkenet. Dette skjer riktignok stort sett bare så tidlig på førstegangsgravide. Har man fødd barn før er det sjeldent barnet fester seg i det hele tatt før fødselen allerede er i gang.

Hva skjer med mammaen denne uken?

All den ekstra vekten du bærer på, er slitsomt for ryggen, så tenk på hvordan du sitter og står, og prøv å være så snill mot kroppen som mulig.

Barnet vokser mye nå, så husk mellommåltidene! Man kan fort bli litt kvalm i disse ukene – det er fordi barnet vokser mye og hormonaktiviteten er stor.

Innkjøp og utstyr

Den siste uken har vi kjøpt inn nytt tisselaken til sprinkelsengen.

Ellers har jeg endelig skrevet en liste over hva vi trenger før minsten ankommer; tripp trapp stol, ny madrass til sprinkelsengen, uro over sengen, vognbrett til storebror, sy ferdig babynestene, amme bher til meg, litt flere klær i de fleste størrelser opp til og med 80, flere badehåndkler med hette, flere gulpefiller og noen smokker. Også må vi få ferdig barnerommet såklart!

Ukens cravings

Fremdeles er det sprø mat som frister mest! Vårruller, løkringer, mozzarellasticks, chicken nuggets og fiskepinner. Såklart hjemmelagde, lavkarbovennlige.

Hvilke plager har jeg?

Ganske få! Føler meg i strålende form. Såklart er kroppen tyngre og litt vondere enn om jeg ikke hadde vært gravid, men sammenlignet med hvordan bekkenet føltes forrige gang kunne jeg ikke hatt det bedre. Kvalmen og halsbrannen har det også vært lite av den siste uken! Føler meg tipp topp!

Tanker om kjønnet

En perfekt liten lillebror.

Vektoppgang

12 kilo.

Fødselsforventninger

Både gleder og gruer meg! Vi hadde egentlig tenkt å be om familierom på barsel denne gang for å gjøre besøk av kommende storebror samt øvrig familie litt mer privat og enklere. Det fikk jeg riktignok vite at jeg ikke får dersom jeg får svangerskapsforgiftning denne gang også. Grunnen er at disse rommene ligger lengre fra pleierne, og de må ofte innom i etterkant av fødsel for å måle blodtrykk etc om jeg får svangerskapsforgiftning. Starter fødselen normalt og resten av svangerskapet går like bra som nå derimot kan vi bo på familierom i dagene etter fødsel. Krysser fingrene!

Neste kontroll

Neste kontroll hos jordmor blir 7.mai!

Sammenligningsbilde av magen

uke 30 med Dennis – uke 30 med Oliver

Lik eller del gjerne via facebook-knappen under her dersom du likte innlegget!

Legg igjen en kommentar