Ukens spørsmål #100

oppskrift HER

Trenger hjelp! Jeg kjører lavkarbo nå. Er 167 og veier 68,2 kilo. Altså 10 kg mer enn to fødsler siden. (Og 5 år) Spist idag 13 g karb. 161 protein og 139 g fett. = 1966 kalorier. Fordelt på 4 måltider. Har en cheat day i uka der jeg spiser et måltid m karbs og f eks noe chips. Men overdriver ikke og kun zero brus. 

Vet man ikke egentlig skal telle kcal.men jeg pleier ikke bli mett på lchf (jeg overspiser rett og slett og DET gir ikke resultater) derfor må jeg holde meg litt strikt. Det jeg lurer på er hvor fort jeg bør se det på vekta og hvor rask nedgang jeg kan forvente (foreløpig uten trening) – fordi jeg blir SÅ fort demotivert av ALL DENNE JOBBEN også merker jeg det ikke på kroppen  da vil jeg gi opp. Men hvis du kan gi meg en pekepinn på hva jeg burde gjøre bedre og ikke minst hvor fort / når jeg kan se resultater hadde det vært en gulrot å ha fremfor meg! Cirka hvor mye kan man regne å gå ned på den måten min i 2 mnd for meg som ikke er veldig overvektig?

Hei du! Først og fremst, jeg er ingen ekspert, men kan prøve å svare deg så godt som mulig ved hjelp av min egen kunnskap og mine erfaringer. For det første må du huske at lavkarbo er vektregulende, med andre ord ikke nødvendigvis slankende. Mange undervektige legger om til lavkarbo for å legge på seg. Kan det hende kroppen din har funnet sin sunne trivselsvekt?

Ellers er det absolutt ikke lurt å spise et måltid med karbohydrater så ofte som en gang i uken. Da vil du falle ut av ketose, og kroppen bruker gjerne et par dager på å hente seg inn igjen. Når man er i ketose har det mye større konsekvenser å skeie ut med karbohydratrik mat enn på vanlige dietter. Det er nettopp derfor lavkarbo regnes som en livsstil og ikke en diett.

Dette i tillegg til at du spiser mer proteiner en fett tror jeg kan være utfordringen din. Prøv å kutt litt ned på proteiner og øk litt på fettmengden så tror jeg du vil merke forskjell på metthetsfølelsen også. Man skal spise når man er sulten, men på lavkarbo vil man sjeldent oppleve å overspise. Kjenn etter om du er sulten eller om du bare har lyst på noe!

Ellers heier jeg på deg – husk at lavkarbo er sunt for kroppen, uansett om man står stille på vekten eller ei! Vekt er bare et tall, og en sunn og sterk kropp kan være mye tyngre enn en lat og usunn kropp med samme høyde. Masse lykke til ♥︎

Hva skal egentlig lille bror hete? Er det Albert han sier?

Oliver ♥︎

Hva var hovedgrunnen til at du startet med lavkarbo? Var det for å gå ned i vekt?

Nei, det var for å få mer overskudd nå når kroppen krever sitt av energi, i tillegg til at jeg vet kroppen min har det mye bedre på lavkarbo.

Jeg er helt tom for energi og hvis lavkarbo er noe man får mer energi av er jeg villig til å prøve det ut. Er det bevist at det gir mer energi? Ønsket mitt er ikke å gå ned i vekt!
Ser for meg at det blir sykt vanskelig å kutte ut spesielt frukt og brød, pasta og ris. Er det ok med sukkerfritt snop?

Det er bevist at et lavkarbokosthold gir et jevnt og fint blodsukker – nettopp derfor er det mange med diabetes som legger om til lavkarbo! Og et jevnt blodsukker vil også gi en jevn energi gjennom hele dagen. Du slipper den ekstreme berg og dalbanen man gjerne opplever i et karbohydratrikt kosthold!

Det er som oftest bare en vane! Når du først har kommet inn i det får du øynene opp for all den gode maten du faktisk kan spise – det er som å entre en ny verden og du skjønner ikke hvorfor du ikke har gjort det her for lenge siden. Slik var det i alle fall for meg! Og du – ikke kutt ut frukt, brød, pasta og ris hvis du synes det er vanskelig. Finn heller lavkarbovennlige alternativer å erstatte dem med! Bær, lavkarbobrød, blomkålris, og grønnsaker er gode forslag! Sukkerfritt godteri er helt topp!

oppskrift HER

Tar du noen spesielle hensyn mtp. at du er gravid? Tenker da på f eks malingstype, fugemasse, sparkel etc. Eller gjør du som du ville gjort til vanlig?

Jeg velger de astma- og allergigodkjente typene der det er mulig – som for eksempel jotun sens maling! Den er helt trygg for gravide å male med. Også lukker samboer døren og tar seg av de prosjektene der det ikke finnes trygge alternativer.

Hvordan gjør du og samboeren din det når dere skal betale for mathandel? Betaler dere halvparten hver? Jeg og min samboer har virkelig ingen rutiner på det enda, så trenger tips.

Vi har felles økonomi, så vi har ikke noe system her, noe som er veldig deilig. All inntekt fra begge parter går inn på én konto, også fordeler vi pengene til felles sparekonto, lånskonto, felles brukskonto, felles regningskonto osv. Veldig enkel løsning vi er veldig fornøyd med 😊 Om noen av oss vil kjøpe noe til seg selv hører vi med den andre, også tar vi det fra fellesen.

Har tenkt til å begynne på lavkarbo, men jeg lurer på hvor mye karbohydrater jeg kan spise? Per 100 g. Jeg er utrolig glad i melk. Finnes det noe lavkarbo melk av noe slag? Å kan man spise protein brød ? Fra rema og Coop ?

Det finnes ingen fasit her ettersom du selv må velge om du vil leve på moderat eller strik lavkarbo. Velger du strikt som jeg alltid har gjort er det en fin tommelfingerregel å holde seg under 20 gram karbo daglig, og kun velge matvarer med maks 5 gram karbo per 100 gram.

Det nærmeste du kommer lavkarbomelk er vel kokosmelk, mandelmelk eller fløte. Proteinbrød fra rema 1000 er helt topp, litt usikker på coop. Bare husk at det er pålegget som bør mette. Så spis gjerne 1-2 stk brødskiver til et måltid med mye mer pålegg enn du vanligvis ville gjort.

oppskrift HER

 Men, lurer på en ting! Har du noen gode tips for å komme over kneika og klare starte igjen med lavkarbo? Gikk på moderat lavkarbo april-nov/des i fjor med gode resultater og null problemer med søtsug og div. Valgte å «slappe av i jula»…. men slapper av enda og kunne virkelig trengt noen gode tips. Sliter spesielt med søtsug plutselig..

Hopp i det! Når du først har kommet i gang går det som en lek. Bare bestem deg for å starte i morgen tidlig! Masse lykke til! Ha gjerne gode alternativer for å tilfredsstille søtsuget i starten, så vil det etterhvert forsvinne av seg selv. Sukkerfri sjokolade, bacongull, peanøtter, bringebær og fløte etc.

Har du sluttet å svare på kommentarer?

Det er ikke alltid jeg rekker å svare alle i kommentarfeltet, men prøver å bli flinkere til det. Jeg svarer riktignok alltid på alle spørsmål hver søndag eller mandag i ukens spørsmål innleggene!

Lurer du på noe til neste ukes spørsmål?

En kommentar om “Ukens spørsmål #100”

  1. Hei! Når det står «sukkerarter» på innholdet i diverse matprodukter (tenker på lavkarbovennlig mat) kan man spise det da? eller skal det ikke være noe som helst sukker? ser at det er veldig mange produkter hvor det står sukkerarter 0,1g o.l og tenker det er umulig å unngå😭😭

Legg igjen en kommentar