Gravidoppdatering: uke 23

Termindato

26. juni 2019

Hvor langt er jeg på vei?

I dag gikk jeg inn i svangerskapsuke 23, noe som betyr at det er 129 dager igjen til termin og 54.4 % av svangerskapet er fullført. I dag nådde jeg også grensen for når legene vil prøve å redde barnet dersom det av en eller annen grunn må ut nå. Virkelig en stor milepæl!

Hvor stor er babyen?

Nå er babyen 27 cm lang, og mot slutten av uken veier han cirka 550 gram!

Hva skjer med barnet denne uken?

Hørselen forbedres, og barnet kan nå skille ulike lyder fra hverandre. De sterkeste lydene for barnet er hjerteslagene og tarmlydene til mammaen, men det kan også høre lyder fra utsiden av magen. Med andre ord vil den nyfødte kjenne igjen stemmen til både mamma og pappa etter at han blir født.

Hva skjer med mammaen denne uken?

Nå har mange gravide problemer med forstoppelse og halsbrann ettersom livmoren stadig vokser og presser på både tarmsystemet og magesekken. Her føler jeg meg ganske heldig – for jeg har kun hatt halsbrann et fåtall ganger, og sliter absolutt ikke med noen av disse plagene enda. Krysser fingrene for at det varer!

Nå er det mulig å kjenne barnets kroppsdeler gjennom bukveggen – kanskje kjenner du en liten fot eller et kne presse på? Det er også vanlig med ligamentsmerter i denne perioden. Livmoren har en kraftig vokseperiode fra uke 22-28, og båndene som holder livmoren strekkes derfor veldig på denne tiden. Disse smertene skal forsvinne når du hviler, ellers må du kontakte helsevesenet.

Jeg har ikke kjent verken en fot eller et kne, men jeg kjenner ofte hvor hodet er ved å trykke på magen! Helt utrolig fascinerende. Ligamentsmerter har jeg også opplevd litt av, men det går fort over igjen når jeg hviler, så ingen fare der.

Innkjøp og utstyr

Vi har fått noen nydelige klær av familien den siste uken – ellers er det ingen nye innkjøp som er blitt gjort!

Ukens cravings

Frosne blåbær – skikkelig godt! Spesielt med et lite dryss sukrin over.

Hvilke plager har jeg?

Jeg vil ikke kalle det en plage enda, men jeg har begynt å merke at bekkenet gir etter. Noen ganger kan jeg plutselig få skikkelig vondt når jeg går, bærer noe eller bøyer meg ned. Det kommer som regel etter at jeg har vært veldig aktiv, og forsvinner fort igjen bare jeg tar det med ro noen minutter, men jeg kan altså ikke bare dure på som vanlig lenger. Jeg kjente det for eksempel veldig godt, helt plutselig, etter at jeg hadde ryddet rommet til minstemann for et par dager siden.

Når det er sagt har jeg ingen andre plager enn denne kvalmen som titter innom og leder til oppkast hver eneste morgen. Begynner riktignok å bli vandt til det nå – selv om jeg ser frem til den dagen han er ute og jeg kan stå opp som meg selv igjen.

Tanker om kjønnet

En helt perfekt, liten lillebror. Vurderer om vi skal bestille 3D ultralyd snart. Vi gjorde jo det med Dennis, og selv om jeg ikke kjenner på samme behovet denne gang hadde det vært gøy å se om vi ser noen likheter mellom brødrene.

Vektoppgang

Fremdeles 9 kilo.

Fødselsforventninger

Gleder meg!

Neste kontroll

Glukosebelastning den 7.mars og kontroll hos jordmor dagen etter, den 8.mars.

Sammenligningsbilde av magen

uke 23 med Dennis i magen – uke 23 med Oliver i magen

Lik eller del gjerne via facebook-knappen under her dersom du likte innlegget!

5 kommentarer om “Gravidoppdatering: uke 23”

  1. Gravidoppdatering: Ja, legen forklarte meg at de aller fleste er det på grunn av retningslinjene som er satt. Om man oppfyller ett eller flere av disse kravene må man ta glukosebelastning;

    – er førstegangsfødende og over 25 år
    – er over 40 år og har født barn før
    – har hatt svangerskapsdiabetes tidligere
    – har BMI på over 25
    – har etnisk bakgrunn fra land utenom Europa
    – har foreldre med diabetes

    Jeg hadde en bmi på 26, og det var alt som skulle til 😅

  2. Anonym: Om du ser på den appen står det 22+0, noe som betyr at man er kommet til svangerskapsuke 23, som du ser i første «luke». Et veldig innviklet system 😅 Er helt enig i at det hadde vært mest naturlig å si svangerskapsuke 22, men nå er det altså slik systemet er 🤷‍♀️

  3. Gratulerer så mye med vel gjennomført over halvveis! pjuh det er deilig 🙂
    Jeg har selv termin med min førstefødte guttebebis 1 dag før deg 🙂 spennende!

Legg igjen en kommentar