Gravidoppdatering: uke 21

Termindato

26.juni 2019

Hvor langt er jeg på vei?

I dag gikk jeg inn i graviduke 21, 49.5 % av svangerskapet er fullført og det gjenstår 143 dager igjen til termin.

Hvor stor er babyen?

Babyen er nå 24 cm lang, og veier 290 gram i starten av uken og 369 gram i slutten. På bildet under får man et lite innblikk i hvor stor livmoren er blitt allerede. Der ser man at tarmene er presset godt oppover og livmoren rommer omtrent halve magen.

Hva skjer med barnet denne uken?

Allerede nå begynner babyens første avføring å bygge seg opp i tarmen. Sanseorganene utvikles også raskt, og smaksløkene på tungen er ferdige. Barnet reagerer nå på smerte, og det kjenner om du presser en hånd mot magen. Da vil barnet enten reagere med å trekke seg unna eller sparke tilbake.

Hva skjer med mammaen denne uken?

Nå begynner det å bli ekstra viktig for den gravide å tenke over hvordan hun sitter, ligger og løfter ting. Ryggen er under stor belastning, og i denne uken spesielt begynner bekkenet å bli veldig løst på grunn av graviditetshormonene. Faktisk husker jeg at det var rundt denne tiden jeg plutselig en dag våknet opp med ekstreme smerter i bekkenet og ikke klarte å komme meg på jobb da jeg var gravid med Dennis. Etter en tur til legen fikk jeg vite at det var bekkenløsningen som hadde slått inn!

Jeg har et håp om at jeg skal klare meg bedre denne gang både fordi jeg har vært snillere med kroppen min fysisk. Jeg har trent jevnlig, gjort flere gode tøyeøvelser og styrkeøvelser for bekkenet. I tillegg har jeg også tenkt over dette med å reise seg opp med samlede ben, ikke ta for lange steg og sove med en pute mellom lårene allerede helt fra starten i svangerskapet!

Innkjøp og utstyr

Ingen innkjøp enda, men nå over helgen får vi det første store til barnerommet! Min kjære mormor og morfar kjøper klesskap til lillebror, og jeg gleder meg skikkelig til å skru det sammen! Det er så fint, praktisk og perfekt! Super takknemlig.

Ukens cravings

Bakt potet – uten tvil!

Hvilke plager har jeg?

Jeg merker at bekkenet er løsere ved at jeg plutselig får strålinger nedover bena om jeg tar for lange steg, ikke tenker meg om når jeg leker på gulvet med Dennis eller reiser meg opp. Men jeg vil ikke si at bekkenet plager meg, for det er langt i fra vondt til vanlig!

Når det er sagt har jeg de samme vanlige plagene som jeg har hatt de siste ukene. Kvalmen dukker opp som lyn fra klar himmel sammen med oppkast inni mellom på morgen og kveld. Halsbrannen kommer i blant snikende, spesielt på kveldstid, men ellers føler jeg meg tipp topp!

Tanker om kjønnet

En liten lillebror – det blir så perfekt! Har du fått med deg hva han skal hete? Om ikke klarer du kanskje å høre det i DENNE videoen. Det har kommet inn forskjellige forslag i kommentarfeltet, og jeg kan avsløre at flere av dem er riktige!

Vektoppgang

9 kilo.

Fødselsforventninger

Gleder meg! Har veldig lyst til å filme litt underveis denne gang, så jeg håper vi får til det. Skulle ønske jeg hadde noen klipp fra fødselen med Dennis ettersom jeg har glemt så mye. Opplevelsen er så intens at hjernen fortrenger mye helt automatisk – derfor hadde det vært gøy å kunne se tilbake på det senere når alt har roet seg.

Hvem vet, kanskje jeg til og med deler litt med dere?

Neste kontroll

Nå på tirsdag – første kontroll hos jordmor.

Sammenligningsbilde av magen

uke 21 med storebror – uke 21 med lillebror

Lik eller del gjerne via facebook-knappen under her dersom du likte innlegget!

Legg igjen en kommentar