Gravidoppdatering: uke 18

Termindato

26.juni 2019

Hvor langt er jeg på vei?

I dag gikk jeg inn i svangerskapsuke 18, og har fullført 42 % av graviditeten. Jeg er i andre trimester og har 164 dager igjen til termin.

Hvor stor er babyen?

Barnet er nå 18 cm lang, og veier 125 gram i starten av uken og 160 gram i slutten! Størrelsen til barnet tilsvarer nå en søtpotet.

Hva skjer med barnet denne uken?

Barnets unike fingeravtrykk er i ferd med å bli til nå. Ellers er dette en enormt aktiv periode for barnet – det sparker, gjør grimaser, slår kollbøtter og vrir seg. Selv føler jeg at jeg har hatt en del mindre energi de siste dagene. Kanskje det har noe med det aktive livet babyen lever inne i magen min om dagen? Spennende tider!

Hva skjer med mammaen denne uken?

På dette punktet kjenner mange barnets bevegelser som rumling i magen eller som en lett dirring. Jeg ville beskrevet det som kiling på innsiden! Men det er også helt normalt at det drøyer enda noen uker før man kjenner de første fosterbevegelsene. De aller fleste gravide føler seg veldig bra på denne tiden av svangerskapet!

Innkjøp og utstyr

Vi har fremdeles ikke kjøpt inn noe til den lille, men nå som vi vet at vi venter en lillebror blir alt med et mye mer praktisk! Klær trenger vi for eksempel ikke å tenke på da vi har gjemt mye etter Dennis, som lillebror kan bruke allerede fra fødsel og i årene etter. Han skal selvsagt få noe nytt som bare er sitt eget også, men jeg er absolutt for gjenbruk når det kommer til klær! Spesielt babyklær som bare blir brukt et par måneder før en ny størrelse må pakkes frem.

Ellers har jeg såvidt begynt å skrive en liste over hva vi må ha. Babynest er blant annet en av tingene, men både det og ei ny ammepute vil jeg sy selv! Madrass til lekegrinden, klesskap, taklampe til barnerommet og tripp trapp stol er ellers noen av tingene vi må få kjøpt inn.

Ukens cravings

Pærer er enda en stor favoritt! I tillegg til en ny som ikke er like bra for kroppen – Maarud potetgull med salt og pepper! Ah, den er så god. Jeg spiste den for første gang på sikkert flere år på nyttårsaften, og har cravet den siden.

Hvilke plager har jeg?

Kvalmen sitter fremdeles i altså. Så det virker som jeg har enda et svangerskap med kvalme og oppkast i ni måneder! Blah. Heldigvis slapp jeg unna kvalmen i første trimester denne gang – når den vanligvis er verst. Haha! Forstår ingenting jeg! Ellers føler jeg meg helt fantastisk!

Tanker om kjønnet

Tenk at vi er så heldig å få en liten lillebror inn i familien! Det er noen av dere som har spurt om jeg ble skuffet da jeg fikk vite at det var gutt ettersom jeg lenge følte det var, og håpet på, ei jente. Og for å være ærlig trodde jeg at jeg skulle bli det på forhånd, men da vi fikk vite at det er en helt frisk, liten guttebaby i magen følte jeg ikke noe annet enn glede.

Når nyheten har fått synke litt inn må jeg ærlig innrømme at jeg føler meg mest som en guttemamma også – liker best hverdagen med litt action og mye som skjer. Ser ikke helt for meg å dille med barbie, rosa og glitter på en måte. Også tenker jeg litt over det at det kommer til å bli kjempe kjekt for Dennis med en lekekamerat. En bror som han får vokse opp med og skape et unikt bånd sammen med.

For ikke å snakke om at det er super praktisk at de kan arve klær etter hverandre, dåpsdekorasjonene kan brukes om igjen, interiørdetaljer og pynt til rommet kan brukes om en annen og alt annet vi har i blått som håndklær, stelletepper osv! Ikke at jeg hadde nektet å bruke et blått håndkle om vi hadde fått ei jente, men jeg hadde nok kjøpt inn noen rosa i tillegg. Nå slipper vi det!

Vektoppgang

Herlighet, det er sinnsykt! Ikke vektoppgangen nå altså, men for noen dager siden kom jeg over noen gamle notater som viser at jeg hadde lagt på meg hele 20 kilo på denne tiden med Dennis i magen! Jeg klarer nesten ikke å forstå hvordan det i det hele tatt er mulig. Samtidig er jeg ekstremt glad for at det går så mye bedre denne gang. Nå viser nemlig vektoppgangen 5 kilo i dette svangerskapet. Det lover godt for tiden etterpå – som ble ekstremt hard sistgang!

Fødselsforventninger

Gleder meg enda! Men jeg merker at jeg ikke har like stort behov for å vite nøyaktig hvordan det kan gå, hvordan det ser ut, føles og så videre, som forrige gang. Da så jeg alle episodene av fødeavdelingen, googlet og leste alle fødselshistorier jeg kom over. Denne gang tenker jeg at uansett hva som skjer er det umulig å vite noe om det blir på forhånd, og samtidig vet jeg litt mer hva jeg går til ettersom jeg har vært gjennom det en gang før. Denne fødselen kan såklart bli helt annerledes enn forrige, men igjen er det umulig å kontrollere, så da velger jeg heller å ta det som det kommer når den store dagen er her.

Neste kontroll

Neste kontroll er hos legen allerede på torsdag. Ellers er det vel også snart på tide å bestille time til første svangerskapskontroll hos jordmor!

Sammenligningsbilde av magen

uke 18 med Dennis (90 kilo) – uke 18 med lillebror (74 kilo)

Lik eller del gjerne via facebook-knappen under her dersom du likte innlegget!

4 kommentarer om “Gravidoppdatering: uke 18”

  1. Hei. Om du vil klippe deg snart å donere håret ditt så ønsker jeg å tilby deg gratis klipp. Har vært damefrisør i 12 år.

  2. Jeg er 16+1 i dag, så rett bak deg 😀 Førstegangs, bare gått opp 5 kilo selv. Kult å følge flere som er ca like langt på vei som meg 😀 Fin er du!

Legg igjen en kommentar