Gravidoppdatering: uke 17

  Termindato

23.juni 2019

Hvor langt er jeg på vei?

I dag gikk jeg inn i svangerskapsuke 17, og 40 % av svangerskapet er plutselig fullført. Kun 3 uker til, så er jeg halvveis!

Hvor stor er babyen?

Nå er babyen 16 cm lang, men likevel ganske skjør. Frem til nå er det huden, skjelettet og organene som har utviklet seg, og underhudsfettet begynner ikke å lagres før i denne uken. Babyen veier derfor bare 90 gram nå i starten av uken og 120 gram mot slutten av uken.

Hva skjer med barnet denne uken?

Nå har øyevippene og øyenbrynene vokst helt ut. På hodet vokser det mer og mer hår, og alle fingre og tær har nå små negler. Denne uken begynner også underhudsfettet å lagres, noe som hjelper barnet å holde varmen og gir energi. Barnets hjerte pumper cirka 24 liter blod rundt i kroppen per døgn. I tillegg kan barnet nå oppfatte og reagere på lyd utenfra.

Hva skjer med mammaen denne uken?

Livmoren vokser raskt, og det økte blodvolumet gjør at mange kvinner føler seg uvanlig varme, får økt svetteproduksjon eller blir ekstra andpustne. Mange blir også tette i nesen ettersom slimhinnene svulmer opp – noe som kommer av graviditetshormonene. Akkurat dette var (bank i bordet) et mye større problem med Dennis – denne gang er jeg ikke tett i nesen! Svetten og andpusten fra første del av avsnittet merker jeg derimot mye til – spesielt nå som jeg trener mye mer!

Innkjøp og utstyr

Det er vel snart på tide å komme i gang. Jeg føler likevel at det ikke er så mye som må gjøres. Faktisk ingenting, haha! Babydelen jeg tenkte vi trengte til babycallen har jeg slått fra meg – Dennis vil tross alt være gammel nok til å sove uten når babyen kommer. Han har da også «storgutt-seng» og kan bare komme ut om han våkner i løpet av natten.

Ellers har vi seng, vogn, stellematte og alt vi trenger. Mye klær etter Dennis har vi også! Det eneste jeg faktisk klarer å komme på er en ekstra tripp trapp stol, men den kommer uansett ikke til å bli brukt før babyen begynner å spise fra cirka 6 mnd alder.

Barnerommet er vel det som er lengst unna å bli ferdig, men jeg stresser ikke med det heller. Babyen har ikke behov for eget rom på en god stund etter fødsel likevel.

Ukens cravings

Fått dilla på polarbrød – de røde laget av havre! Med ost, skinke og agurk som pålegg. Det er bare SÅ godt!

Hvilke plager har jeg?

Det er neimen ikke mange! Jeg er i blant litt øm nederst i magen. Mest sannsynlig fordi livmoren vokser så fort nå. Puppene er litt ømme – sikkert fordi de også vokser lynraskt 😳 Men ellers er det ikke mange plagene. Fremdeles litt kvalm like etter at jeg våkner om morgenen, men det gir seg raskt enten før eller etter jeg har kastet opp. Pågår maks i 20 minutter!

Tanker om kjønnet

Jeg aner virkelig ikke! I det ene øyeblikket føler jeg jente, i det neste gutt. Blir spennende å se om nøyaktig én uke!

Vektoppgang

4 kilo er det blitt nå.

Fødselsforventninger

Nå som jeg er i gang med treningen gleder jeg meg skikkelig til å vise hva jeg kan under fødselen!

Neste kontroll

Ordinær ultralyd på sykehuset på torsdag om ei uke!

Sammenligningsbilde av magen

uke 17 med Dennis – uke 17 denne gang

Herlighet, så ekstremt stor forskjell!

Lik eller del gjerne via facebook-knappen under her dersom du likte innlegget!

Legg igjen en kommentar