Gravidoppdatering: uke 20

Termindato

26.juni 2019

Hvor langt er jeg på vei?

I dag gikk jeg inn i uke 20! JA, endelig er vi kommet til 20-tallet. Jeg husker fra sistgang at perioden fra 10-20 føltes skikkelig lang sistgang, og hvis det er likt denne gang kommer resten av svangerskapet til å rase avgårde! Det gjenstår 150 dager til termin og svangerskapet er fullført med 47 %.

Hvor stor er babyen?

Nå er babyen blitt hele 22 cm lang. Vekten er 225 gram i starten av uken og 280 gram i slutten. Nå vokser barnet veldig raskt.

Denne dukken viser nøyaktig hvor stor lillebror er på dette stadiet!

Hva skjer med barnet denne uken?

Denne uken begynner videreutviklingen av sanseorganene; hørsel, syn, følelse, smak og lukt. På huden er det er hvitt fettvev som kalles fosterfett. Det beskytter den følsomme huden mot fostervannet. Noen har mye av dette fettlaget igjen på huden når de blir født, noe som er helt normalt.

Er babyen jente er det allerede omtrent 2 millioner utviklede egg i eggstokkene hennes.

Hva skjer med mammaen denne uken?

Magen blir større nå som livmoren vokser fort, og på en del gravide kan navlen begynne å stikke ut. Halsbrann er absolutt ikke en uvanlig plage på dette stadiet og oppleves som en brennende følelse i brystet. Det kan også gi sure oppstøt! Dette kommer dels av at den øvre magemunnen blir litt slapper og dels av at den stadig voksende livmoren presser fordøyelsesorganene oppover.

Innkjøp og utstyr

Ingen innkjøp denne uken heller.

Ukens cravings

Okei, nå skal jeg dele verdens beste frokostmåltid med dere! Ta litt smør i ei stekepanne og skru platen på fullt. Når smøret har smeltet legger du to skiver oppi. På toppen av den ene legger du et lag ost og på den andre noen striper ketchup. Når skivene har fått et sprøtt lag på stekesiden krydrer du med piffi før du klapper dem sammen til et deilig ostesmørbrød!

Åh, det er bare så godt!!!

Hvilke plager har jeg?

Halsbrannen har kommet litt tilbake, mens kvalmen igjen har tatt seg en liten pause. Jeg kommer riktignok ikke til å håpe at den er borte for godt denne gang. Ellers føler jeg meg i strålende form! Har hatt en del kynnere siste uken, men det er helt normalt og oppleves som at hele magen blir superhard en liten stund før det avtar igjen. Akkurat som man strammer en stor, rund muskel midt i magen – livmoren!

Dette skjer riktignok helt utenfor den gravides kontroll, og oppleves kanskje ubehagelig, men det skal ikke gjøre vondt! Det er helt vanlig, og livmorens måte å trene seg til fødsel på.

Tanker om kjønnet

En liten gutt – helt perfekt!

Vektoppgang

Den siste uken har jeg begynt å merke at kroppen føles mye større generelt, og ikke bare selve magen. Kjedelig, men helt naturlig. Jeg føler også stadiet jeg er på nå er litt irriterende, fordi magen ofte bare ser chubby ut, og ikke som en gravidmage! Om en liten stund vil det riktignok ikke være tvil om at jeg faktisk bærer et barn i magen for de jeg passerer på gaten – det blir deilig! Vektoppgangen har virkelig slått inn for fullt – opp 8 kilo totalt nå.

Fødselsforventninger

Jeg gleder meg, men har en følelse av at det enten blir styrtfødsel eller setefødsel denne gang 😅 Haha, jeg aner ikke hvorfor! Jeg kommer i alle fall uansett til å ville føde vaginalt så lenge det lar seg gjøre. Har man en setefødsel kan man nemlig velge mellom keisersnitt eller vaginal fødsel.

Neste kontroll

5. februar – da er det tid for første kontroll hos jordmor.

Sammenligningsbilde av magen

uke 20 med Dennis i magen – uke 20 med lillebror i magen

Lik eller del gjerne via facebook-knappen under her dersom du likte innlegget!

En kommentar om “Gravidoppdatering: uke 20”

  1. Dersom barnet ligger i seteleie, prøver man gjerne å vende barnet. Fungerer ikke der, tar man en CT for å måle bekkenet. Er bekkenet stort nok får man valget selv, men er det mindre enn det de har satt som minimum så blir det planlagt keisersnitt. Opplevd det selv, så er ikke alltid slik at en kan velge 🙂

Legg igjen en kommentar