Gravidoppdatering: uke 16

De av dere som følger godt med har nok lagt merke til at denne posten kommer en dag for sent – grunnen til det kommer jeg tilbake til lenger nede i innlegget.


Termindato

23.juni 2019

Hvor langt er jeg på vei?

Jeg fikk ikke oppdatert her inne i går da jeg var veldig dårlig, og derfor kom ikke svangerskapsoppdateringen før nå, uke 15+1. Altså gikk jeg inn i svangerskapsuke 16 i går, og dermed er snart 40 % av graviditeten fullført.

Hvor stor er babyen?

Nå er babyen blitt så stor at det er mulig å måle bena selv om de fremdeles ligger krøllet inn mot magen. Barnets lengde regnes derfor ikke fra hodet til stump lenger, men full lengde fra hodet til fot! Denne lengden er nå hele 14 centimeter!

Hva skjer med barnet denne uken?

Nå er armer og ben ferdigutviklet, alle leddene fungerer og barnet kan koordinere bevegelsene sine. Dette på grunn av at nervesystemet fungerer og musklene svarer på hjernens signaler. På denne tiden er det full aktivitet i livmoren! Fosteret ruller rundt, sparker, tar salto, rynker på panne og suger på tommelen. Det kan likevel være litt vanskelig å kjenne bevegelsene enda, men de som har født før vil faktisk kunne kjenne det allerede nå. Førstegangsfødende drøyer gjerne omtrent fire uker til.

Hva skjer med mammaen denne uken?

Råmelk – den aller første melken – kan begynne å produseres allerede nå, en klar væske som kommer fra brystene når du klemmer på dem. Haha, jeg sjekket for et par dager siden – og her er det fullt av råmelk allerede! Juhu.

Noen opplever spenninger i livmoren og at den trekker seg sammen. Dette kalles sammentrekninger, eller kynnere. Kynnere er et tegn på at livmoren trener seg opp til fødselen. Det er vanligere å kjenne kynnere på et tidlig stadium hvis du har født før – noe jeg har. Har vel kjent kynnere i en måneds tid omtrent.

Innkjøp og utstyr

Nothing yet.

Ukens cravings

Kommer ikke på noe spesielt akkurat denne uka, men synes fremdeles pærer er usedvanlig godt!

Hvilke plager har jeg?

Okei, NÅ! Nå blir jeg snart gal. Denne kvalmen jeg har skrytt sånn av at har holdt seg så godt borte i forhold til med Dennis har plutselig blitt tatt til et helt nytt nivå. De siste 2-3 ukene har jeg kastet opp omtrent daglig. Alltid på morgenen, og gjerne en gang og to på ettermiddagen. Med andre ord har det plutselig blitt helt likt som med Dennis. I går ble det derimot ti ganger verre enn med Dennis!

Jeg klarte ikke å holde nede NOE, og da mener jeg altså absolutt ingenting! Jeg kastet opp frokosten min, jeg kastet opp om jeg drakk brus, eplejuice, ja til og med vann. Jeg kastet opp om jeg spiste kjeks, blåbær og når jeg spiste middag. Så når kvelden kom var jeg så utmattet at jeg sovnet like over klokken 21 uten noe som helst væske eller mat i magen. Jeg håper VIRKELIG at det kun var et engangstilfelle, for slik er det faktisk ikke mulig å overleve helt til juni.

Forutenom kvalmen har jeg svært få svangerskapsrelaterte plager.

Tanker om kjønnet

Med tanke på kvalmen som plutselig har kommet tilbake føler jeg litt på gutt, men samtidig har jeg enda en magefølelse på jente. Svaret får vi om et par uker!

Vektoppgang

Okei, denne vil jeg tro er ganske unøyaktig! For vekten viser nå bare to kilo opp – altså har jeg gått ned en kilo den siste uken. Det jeg dermed tror har skjedd er at jeg har gått opp en kilo eller to (nå med all den gode julematen) for så å ha gått ned igjen alt sammen i går. Jeg veide meg tross alt på tom mage i dag morges etter en hel dag der alt av mat og væske i kroppen kom opp igjen – samt at det føltes som halvparten av innvollene kom opp samtidig.

Fødselsforventninger

Er veldig spent på hvordan denne fødselen blir i forhold til den forrige – og selv om den var relativt tøff håper jeg at jeg får en lignende fødsel denne gang!

Neste kontroll

10.januar er det tid for ordinær ultralyd!

Sammenligningsbilde av magen

Til venstre uke 16 med Dennis i magen // til høyre uke 16 med baby nr. 2 i magen

Akkurat denne uken synes jeg dette innlegget fortjener et sammenligningsbilde til! For sjekk hva som har skjedd med magen min den siste uken. Hjelp! Regner med det er på grunn av den elendige formen i går, som også førte til at jeg falt ned litt i vekt. Krysser bare fingrene for at den lille inni der ikke blir berørt av alt som pågår, men fortsetter å vokse seg stor og sterk samtidig som mamma’n krymper 😅

Lik eller del gjerne via facebook-knappen under her dersom du likte innlegget!

2 kommentarer om “Gravidoppdatering: uke 16”

  1. Sier som den andre over meg her, magen din ser ut som en jentemage! Den sitter mye lavere og har en mye mer «slope» versus guttemager som er trillrunde 🙂 Blir spennende å følge med!

Legg igjen en kommentar