Gravidoppdatering: uke 15

Savnet du svangerskapsoppdateringen på søndag? Fortvil ikke! Ettersom jeg ble satt litt tilbake går jeg inn i en ny graviduke på torsdager fremover, og derfor kommer også disse oppdateringene på torsdagene i stedet for søndagene!

Termindato

23.juni 2019

Hvor langt er jeg på vei?

Jeg som egentlig hele tiden syntes det har gått fryktelig raskt må innrømme at jeg føler jeg har vært i svangerskapsuke 14 i en evighet! Kanskje ikke så rart siden jeg faktisk har sett dette tallet i appen min i hele 12 dager (!) I dag bikket den riktignok ENDELIG over til 15, og det var deilig. 34 % av svangerskapet er fullført og det er 185 dager igjen til termin!

Hvor stor er babyen?

8 cm fra hodet til stumpen!

Hva skjer med barnet denne uken?

Både hårene på hodet og øyebrynene blir nå grovere. Barnets ribbein, blodårer og netthinner synes tydelig gjennom den løvtynne huden. Huden dekkes nå av lanugohår – noen meget fine hårstrå som hjelper oss mennesker å regulere kroppstemperaturen.

Hva skjer med mammaen denne uken?

Andre trimester er offisielt i gang! Mange merker nå at trettheten fra graviditetens første fase avtar. Det kan til og med hende den gravide begynner å føle seg riktig så bra – noe som i så fall er herlig! Mange opplever det andre trimesteret som den aller beste delen av graviditeten.

Hjertet til mammaen har nå 20 % høyere kapasitet for at det skal klare å forsyne både seg selv og barnet med nok surstoff. Hjertet slår også litt raskere enn vanlig, fra cirka 70-75 slag per minutt før du ble gravid, til ca. 85-90 slag per minutt mot slutten av graviditeten. Selv kan jeg avsløre at hvilepulsen min nå ligger på hele 95 slag per minutt om natten – men det skyldes nok heller denne forferdelige hosten og basseluskene som herjer i kroppen, enn graviditeten. Blodvolumet fortsetter å øke for å forberede mammaen på å tåle en del blødning under fødsel.

Innkjøp og utstyr

Fremdeles ingenting her gitt! Men nå skal det sies at vi har det meste etter Dennis.

Ukens cravings

Okei, det er spesielt to ting som har gått MYE igjen i løpet av den siste uken (kremt: 12 dagene), og det er pærer og bakt potet! Ikke sammen altså, haha! Men pærer som knask mellom måltider eller på kveldstid er bare magisk – mens bakt potet stekt i mikro, med lettrømme, mais og piffikrydder til er ganske så fantastisk til både lunsj og middag. Gjort på 1-2-3 er det også!

Komlemiddagen hos mormor i dag var også bare heeeelt nydelig, og jeg kunne lett spist det til middag hver eneste dag!

Hvilke plager har jeg?

HARK! Denne hosten er helt forferdelig. Men det er ingen gravidplage, så den hører vel i grunn ikke til her. Det jeg derimot har fått kjenne veldig på den siste tiden er kvalmen! Akkurat som det slo til for fullt nå når den egentlig skal være over. Jeg har kastet opp alt fra 3-10 ganger HVER ENESTE DAG de siste 10 dagene, og jeg ble plutselig minnet på hvor forferdelig denne plagen var sist svangerskap. Jeg krysser fingre og tær for at det bare er hosten som gjør det – for jeg kaster som regel opp etter å ha hostet en liten stund. 6 måneder til med den kvalmen her vet jeg ikke om jeg takler en gang til – dette svangerskapet som begynte så fint!

Det positive er riktignok at halsbrannen har forduftet igjen!

Jeg har også begynt og merke litt til noen svake kynnere, spesielt på kveldstid om jeg hoster mye, eller etter harde fysiske anstrengelser. Som for eksempel da jeg nærmest løp opp en lang og bratt bakke i regn og motvind med Dennis på hoften – burde muligens tatt det litt roligere, men pytt pytt, det gikk jo fint! Absolutt ikke vondt – bare litt merkelig og ubehagelig.

Tanker om kjønnet

Etter ultralyden har jeg fått en følelse av at det er en lillebror i magen. Svangerskapet har i hvert fall vært helt likt som med Dennis nå når jeg har kastet så mye opp – men som sagt krysser jeg fingrene for at hostingen har skylden.

Vektoppgang

Fremdeles bare 3 kilo – herregud, kjenner jeg er så stolt over akkurat det!!! Det sier seg selv at det ikke er ideelt å gå fra et lavkarbokosthold til vanlig kosthold samtidig som man blir gravid – alt ligger liksom til rette for å rase opp i vekt da, men jammen har jeg klart å holde vekten under kontroll! Og det til og med i førjulstiden! Fant nettopp tilbake til noen gamle notater som viste at jeg hadde lagt på meg hele 11 kilo med Dennis på denne tiden!

Fødselsforventninger

Gleder meg! Føler riktignok det er uendelig langt frem i tid og klarer ikke helt å se for meg at jeg faktisk skal føde igjen om noen måneder.

Neste kontroll

10.januar! Da er det ordinær ultralyd på sykehuset.

Sammenligningsbilde av magen

uke 15 med Dennis – uke 15 med baby nr.2

Lik eller del gjerne via facebook-knappen under her dersom du likte innlegget!

En kommentar om “Gravidoppdatering: uke 15”

Legg igjen en kommentar