Gravidoppdatering: uke 11

Termindato

19.juni 2019

Hvor langt er jeg på vei?

I dag gikk jeg inn i svangerskapsuke 11, og har dermed fullført 1/4 allerede! 213 dager igjen til termin.

Hvor stor er babyen?

Nå er babyen omtrent 3 cm fra hodet til stumpen. Som nevnt før regnes ikke beina med i lengden ettersom de er bøyde og svært vanskelig å måle. Hodet er veldig stort i forhold til resten av kroppen på dette tidspunktet. Faktisk halve kroppslengden!  Ved fødsel vil hodet utgjøre omtrent en fjerdedel.

Hva skjer med barnet denne uken?

Alle viktige organer er nå utviklet, og i løpet av de kommende ukene ferdigutvikles kjønnsorganet. Det er riktignok ikke tydelig på ultralyd før om enda noen uker.

Barnet kan nå gjespe, suge på tommelen og svelge forstervann! Små detaljer som hårstrå og negler begynner nå å utvikles.

Hva skjer med mammaen denne uken?

På dette tidspunktet har mammaen fått mye mer blod i kroppen. Både for å transportere blod til den lille kroppen i magen, men også for at mammaen skal være forberedt til å takle en del blødning under fødsel. Dette gjør at en kan bli varmere på hender og føtter. Jeg har riktignok ikke merket noe til akkurat dette.

Mammaen kan også oppleve å være tørstere enn vanlig – dette fordi kroppen nå trenger ekstra mye væske. Etter denne uken har mammaen vanligvis gått opp et par kilo, og må kanskje oftere på do. Det blir spennende å se! Hittil har jeg gått opp totalt én kilo.

Innkjøp og utstyr

Ingen innkjøp enda, men det meste av utstyr har vi allerede etter Dennis.

Ukens cravings

Har fremdeles dilla på brødmat, men nå synes jeg det smaker best med pålegg på! Aller helst majones og skinke, eller rødbetsalat! Herregud, rødbetsalaten jeg fikk smake på bursdagsfrokosten min hos mamma var bare helt fantastisk! Noe av det beste jeg har spist.

Hvilke plager har jeg?

Kvalmen har faktisk meldt sin ankomst et par ganger denne uken, og jeg kastet opp på bursdagen min! Men jeg satser på det forsvinner igjen like fort. Hittil har jeg tross alt bare følt på den et par timer 3-4 ganger i uke 8, og nå igjen et par timer 2 ganger i uken som var. Absolutt noe jeg foretrekker i forhold til sist gang.

Ellers har jeg ingen plager om vi ser bort fra svimlingen som følge av det lave blodtrykket. Jeg merker det blir verst når jeg ikke har vært flink nok til å drikke i løpet av dagen, eller når det er en stund siden jeg har spist. Gjerne også etter at jeg har ligget lenge i ro. Her en kveld for et par dager siden var det helt ekstremt, og jeg kom meg så vidt frem og tilbake til toalettet uten å svime av. Da hadde jeg akkurat spist 3 klementiner til kveldsmat.

Søkte tilfeldigvis opp akkurat det og fant ut at sitrusfrukter skal være topp om man sliter med høyt blodtrykk, og at dette derfor bør unngås om man sliter med lavt. Noen som vet om dette stemmer? Kilden var ikke superpålitelig, men det var litt rart med tanke på sammentreffet.

Tanker om kjønnet

Etter at jeg delte innlegget om myter og kjerringråd knyttet til kjønnet i magen ble jeg sjokkert! Ekstremt mange av dere svarte på hvilke myter som stemte og ei, og på det meste virket det som det var veldig varierte svar, men akkurat det kinesiske fødselskartet satte meg skikkelig ut! Der svarte nemlig ALLE dere som kommenterte enten i selve innlegget, på melding eller kommentarer på facebook at dette stemte for deres barn. Kartet stemte forsåvidt på Dennis også, så nå blir det fryktelig spennende å se om det stemmer på lille i magen!

Noe så utrolig!

Vektoppgang

Fremdeles bare en kilo opp siden start! Superfornøyd!

Fødselsforventninger

Gleder meg til utfordringen og ikke minst mestringsfølelsen i etterkant. Å gjennomgå (eller egentlig bare det å overleve) en fødsel føltes helt utrolig første gang, og jeg er sikker på at det kommer til å føles like fantastisk i ettertid denne gang! For ikke å snakke om at vi får møte den lille som gjør firkløveret vårt komplett.

Neste kontroll

Til legen den 6. desember, etterfulgt av ultralyd en uke etter.

Sammenligningsbilde av magen

Uke 11 med Dennis magen vs. uke 11 med nåværende fisk i magen

Lik eller del gjerne via facebook-knappen under her dersom du likte innlegget!

6 kommentarer om “Gravidoppdatering: uke 11”

  1. 19 juni 😍 jeg fødte 19 juni i år ❤️Lille Victor kom da ❤️ Bare elsker å følge deg, har lest bloggen din helt fra starten av 😁😁

    Skikkelig bra blogg!

  2. Koselig med slike innlegg! Blir spennende å etterhvert få vite om det kinesiske kartet stemte hos deg denne gangen og.
    Det stemte med begge jentene mine:)

  3. Kineskisk fødselskart stemte på ett av tre barn her 😀 Barn nummer to var jeg sikker på skulle være en gutt da svangerskapet var helt motsatt fra første, men den gang ei. Jeg hadde så typisk «guttemage» at folk på gata spurte meg om når gutten kom 😂Vi visste ikke kjønn med de to første så det ble overraskelser på fødestua. med yngste valgte vi å vite siden storesøstrene ville vite, og jammen ble det jente nummer 3.

Legg igjen en kommentar