Svangerskapsoppdatering: uke 10

Termindato

19.juni 2019

Hvor langt er jeg på vei?

I dag gikk jeg inn i svangerskapsuke 10, og har dermed fullført 22 % av svangerskapet. I dag er det 220 dager igjen til termin.

Hvor stor er babyen?

Nå er babyen 25 mm fra hodet til stumpen. Med andre ord, enda en bitteliten fisk. Livmoren er på størrelse med en grapefrukt, og inneholder cirka 1 dl fostervann, morkake og lille fisken.

Hva skjer med barnet denne uken?

Nå er faktisk alle de mest utsatte utviklingstrinnene forbi, og hele resten av svangerskapet skal alt bare videreutvikles, og babyen skal såklart vokse seg større. Rart å tenke på at alt er omtrent ferdig allerede, selv om den enda er så liten. Hjertet ble for eksempel ferdig i forrige uke, og det pumper nå blod rundt i den bittelille kroppen.

Slik ser fisken ut i virkeligheten nå! Jeg synes det er så interresant å se.

Hva skjer med mammaen denne uken?

Graviditetshormonene er enda på sitt mest intense, og svangerskapskvalmen er dermed på sitt verste. Riktignok ikke i mitt tilfelle! DET er deilig det. Jeg var kvalm 4-5 dager i forrige uke, og har kun kastet opp én gang i løpet av alle disse 10 ukene.

Ellers kan mammaen oppleve å bli lett opprørt og irritert over ting hun vanligvis ikke ville brydd seg om. Det er også veldig vanlig å være trøtt på kvelden, og mammaen trenger å legge seg tidligere enn vanlig. Brystene kan ha blitt større, og er ømme i hele første halvdel av graviditeten.

Innkjøp og utstyr

Vi har ikke kjøpt noe til den lille enda, men jeg har planlagt stoff til babynestet jeg skal sy!

Ukens cravings

Jeg har skikkelig lyst på kinamat, McDonalds, kebab og alt annet som jeg ikke kan spise. Haha! Det er hardt 😅 Men jeg klarer meg enda godt med lavkarbobrødet mitt. Har riktignok innsett at jeg må kjøpe inn skinke. Skinke og majones har blitt det nye favorittpålegget – i motsetning til kun smør i forrige uke.

Hvilke plager har jeg?

Veldig få! Sååå deilig! Som sagt har jeg ikke vært kvalm i det hele tatt i uken som har vært. Sliter heller ikke med hodeverk og tett nese som i forrige svangerskapet. Det verste (og eneste) er egentlig svimmelheten, det periodevis uklare synet og trøttheten som følge av det lave blodtrykket. Men det skal jeg fint klare å leve med så lenge jeg slipper kvalmen.

Tanker om kjønnet

Jeg tror fremdeles det er jente! Svangerskapene er så ekstremt ulike at jeg ikke klarer å tro noe annet.

Vektoppgang

Opp én kilo så langt, så vekten sier 70 kilo akkurat.

Fødselsforventninger

Jeg gleder meg!

Neste kontroll

6. desember kl. 10 skal jeg til fastlegen for å ta blodprøver, søke fødeplass og fylle ut helsekortet.

Sammenligningsbilde av magen

Lik eller del gjerne via facebook-knappen under her dersom du likte innlegget!

2 kommentarer om “Svangerskapsoppdatering: uke 10”

  1. Hei,
    Leste i et innlegg at du skrev at dere hørte til Solvang skolekrets og at Solvang er kåret til byens beste barneskole? Hvor har du det fra? Kunne tenke meg å lest om det:)

  2. Nå når du tenker tilbake over det, hadde du andre symptomer på at du var gravid, eller var det bare tretthet?

Legg igjen en kommentar