5 tips for å unngå blodtrykksfall!

Jeg nevnte for dere at jeg har fått veldig lavt blodtrykk i dette svangerskapet, noe som i seg selv er langt i fra like farlig for kroppen som et høyt blodtrykk. Faktisk er det direkte sunt for kroppen, men det kan føre til en del ubehag. Som blant annet lavt enerignivå, lite overskudd, svimmelhet og besvimelse. Etter at jeg selv opplevde det siste av symptomene; besvimelse, tok jeg turen til legen for å få noen tips.

De har jeg lyst til å dele med dere nå!

MAT OG DRIKKE

oppskrift på jernrik lynpizza HER

Spis regelmessige, litt mindre måltider, slik at du kan spise oftere. Mange små måltider i løpet av en dag er mye bedre enn 3-4 store. Å drikke nok er også veldig viktig! Pass på at du får i deg nok væske, og da helst vann.

REIS DEG ROLIG

Det er viktig å reise seg opp rolig. Spesielt fra liggende til stående. Stopp for eksempel et halvt minutt i sittende før du reiser deg helt opp.

IKKE STÅ FOR LENGE

Om du står eller går for lenge uten å sette deg ned kan du fort gå i bakken. Dette fordi alt blodet forsvinner ned i bena, og det lave blodtrykket derfor ikke klarer å forsyne hjernen med nok blod. Du bør derfor sette deg ned, om så bare for noen minutter, med jevne mellomrom slik at trykket får stabilisert seg.

LEGG DEG NED OM MULIG

Ofte kjenner du blodtrykksfallet komme noen sekunder i forveien. Hvis du gjør dette må du legge deg ned på gulvet med det samme. Da hjelper du kroppen å få blodet opp til hjernen igjen. Og hvis du likevel skulle besvime slipper du i det minste fallet! Er du ute er det kanskje ikke så kult å legge seg ned midt på gaten. Alternativet da er å sakke tempoet (men ikke stopp helt opp), og holde i noen du går sammen med. Gjør dem oppmerksom på at du er svimmel så de eventuelt kan ta i mot om du skulle falle sammen.

SJEKK AT DU IKKE HAR NOEN MANGLER

Om du har vitamin- eller jernmangler i tillegg er faren ekstra stor for å deise i bakken. Ta deg derfor en tur til legen for å utelukke dette!


Helt til slutt vil jeg gjerne avkrefte et par myter dersom noen rundt deg allerede har besvimt. Ikke løft bena deres opp. Det har ingenting for seg. Det eneste viktige er at de må ligge flatt på bakken. Det har heller ingen nytte å kaste vann i ansiktet deres for å få dem til å våkne fortere. Det som derimot hjelper er å riste forsiktig i dem mens du roper navnet dems, og sjekke at de puster som de skal. Legg dem gjerne i stabilt sideleie mens du prøver å vekke dem.

Har du noen andre tips? Del dem gjerne i kommentarfeltet, så får vi alt på samme sted 😍

2 kommentarer om “5 tips for å unngå blodtrykksfall!”

  1. Lakris hjalp meg mye for å unngå BT fall 😅 Selv om jeg ikke liker det så godt. Blodtrykket steg bittelitt med en daglig Kick eller hva det heter 🙊

  2. Lakris som hun over sier! Men ikke i for store mengder da det kan virke avførende og det er lite kult å sitte lenge på do om mann i utgangspunktet sliter med lavt blodtrykk😅 Samt å få i seg nok væske er veldig viktig! Ellers tror jeg du har ramset opp de rådene som faktisk fungerer:)

Legg igjen en kommentar