Dennis har et unikt gen i kroppen!

Helt fra det øyeblikket Dennis ble lagt på brystet mitt med masse rødt hår på hodet har jeg vært helt forelsket i det vakre og unike håret hans. Det var så overraskende at han var en av de få 1-2 % av menneskene med verdens sjeldneste hårfarge. Og at på til med blå øyne – som faktisk er verdens desidert sjeldneste kombinasjon!

Det var riktignok ikke før nå, et og et halvt år senere, jeg lærte at det ikke bare er hårfargen hans som skille han fra alle oss andre. Det var legen til Dennis som fortalte oss at han som er rødhåret har et eget gen i kroppen som kalles melancocortin-1, mest brukt som Mc1r.

Dette genet har mye å si for hvordan Dennis og andre rødhårede reagerer annerledes på forskjellige områder, og det er dette jeg synes er utrolig interessant! Legen kunne fortelle oss at Dennis er mer syk og reagerer mye kraftigere på ulike sykdommer og infeksjoner, nettopp på grunn av dette genet. Som blant annet nå nettopp når han hadde betente mandler og fikk hele 41 i feber.

Da kan man jo begynne å lure om det er dette genet som har skyld i tarminvaginasjonen han fikk da han var 6 uker gammel. Men det blir kun spekulasjoner. Det som riktignok er veldig nyttig å vite om du har et barn med rødt hår er at de reagerer annerledes på andre områder også. Les punktene under!

Rødhårede er mye mer følsomme for kulde. Det er derfor ekstra viktig å passe på at de har nok klær på seg nå som vinteren snart er her.

Rødhårede er mindre mottagelige for bedøvelse gjennom huden og mer følsomme for smerter i tennene. Dette fører ofte til at rødhårede får mer vondt hos tannlegen, og som igjen fører til at ganske mange rødhårede har tannlegeskrekk. Lokalbedøvelse generelt er derfor noe rødhårede trenger mer av for å bli bedøvet enn oss andre. Verdt å huske!

Rødhårede har større risiko for å utvikle sklerose og endometriose.

Punktene over vise ulemper med å være rødhåret, men det er ikke alltid det er verst å være velsignes med en så vakker og unik hårfarge. Forskning viser nemlig også at rødhårede reagerer mindre på elektrisk støt.

De reagerer sterkere på smertestillende piller og bedøvelse gitt i blodet.

Rødhårede er delvis beskyttet mot smertene fra chili! Forskningen er gjort ved å sprøyte det sviende stoffet fra chili under huden, og den viser at rødhårede ikke får på langt nær så vondt som oss andre.

Så for å oppsummere synes jeg det er superfacinerende at de på en måte er en helt egen art kun på grunn av dette genet. De reagerer kraftigere på smerte fra kulde og varme og har problemer med å bli påvirket av lokalbedøvelse – men samtidig er de delvis beskyttet mot chili og elektiske støt, og har lett for å bli påvirket av morfin.


kilde: forskning.no

7 kommentarer om “Dennis har et unikt gen i kroppen!”

  1. Mine har og hatt rødt hår men vokst det av seg. Endometriose får han ihvertfall ikkje siden det er damesjukdom 🙂

  2. Saba: Vil ikke kalle meg selv rødhåret. Jeg har i perioder et rødt skjær, men håret mitt er vel egentlig brunt. Ellers må dette genet finnes i slekten på både mor- og farsiden for at et barn skal kunne få rødt hår 😊

  3. Jeg har to barn med rødt hår og blå øyne, var ikke klar over at det var så sjeldent. Derimot var jeg klar over punktene her, untatt chili. Et ting til, det er større risiko for at de med rødt hår vil blø mye under/etter fødsel, derfor blir de ekstra passet på.

    Jeg fikk skikkelig *sjokk* da de la førstemann på brystet mitt og han hadde rødt hår. Hadde tenkt at jeg kunne få både lys og mørk baby, hårløs baby, men ikke rødhåret baby. Så skjønn at til og med jordmoren påpekte at han var et spesielt vakkert barn med masse rødt hår.

  4. Jeg selv har blåe øyner og rødt hår og lærte nettop noe nytt hær😂 Jeg tåler ikke vanlige smertestiller slik som ibux og paracet og ender opp med å sove av veldig fort etter uansett hvor jeg er. Jeg fikk påvist endometriose når jeg gikk på ungdomskolen. Familien og vennene mine bruker å spøke mye om min dårlige imunforsvar da jeg konstant får hals, lunge og øre infeksjon samt influensa. Chilli e min beste venn og resten av familiens verste fiende når jeg lage mat😂👌🏻
    Det eneste som jeg vet at virkelig ikke stemmer med meg er det med å være kald- jeg er den personen som lar vinduet stå åpen midt på vinteren for at det er for varmt inne!😅

Legg igjen en kommentar