HJEMMELAGET BARNEMAT: tips, inspirasjon og oppskrifter!

Klikk på de ulike bildene under for å komme til oppskriften!


Flere av dere har etterlyst litt tips og inspirasjon når det gjelder barnemat. Jeg har fått en del spørsmål om hva vi gir Dennis til frokost, lunsj, middag og kveldsmat, og tenkte derfor jeg kunne skrive et utfyllende innlegg om temaet. Selv er jeg veldig opptatt av at maten han spiser skal være næringsrik og gi han alt han trenger for å vokse seg stor og sterk, og ikke minst holde seg sunn og frisk.

Det går derfor i lite ferdige middagsglass etc, men jeg er absolutt ikke hysterisk, og det hender Dennis får dette også. En gang i blant synes jeg ikke det er et problem. For eksempel har vi som oftest med oss slike middagsglass om han skal spise middag mens vi er utenfor hjemmet.

Frokost

Dennis sin absolutte livrett er helt klart grøt! Dette har han spist morgen OG kveld helt siden han begynte med fast føde da han var 6 måneder gammel. Med andre ord har han spist dette to ganger daglig i snart et helt år, og blir enda helt i hundre med engang han ser grøtskålen.

Ettersom grøten inneholder mye jern, kalsium, vitamin D og jod som er viktig å få i de små kroppene har vi holdt på denne rutinen. Så lenge Dennis liker grøten så godt som han gjør nå kommer vi til å fortsette å gi det både morgen og kveld.

Til grøten får han melk å drikke. Ekstra lett fra tine. Dette har han drukket morgen og kveld siden han fylte året og jeg sluttet å amme. Til de andre måltidene og ellers i løpet av dagen drikker han vann, og det synes han også er helt topp! Det hender han får juice eller saft inni mellom, men det er nok så sjeldent.

Lunsj

Lunsjmåltidene er derimot litt mer spennende. Her varierer vi masse, og det er sjeldent han spiser det samme to dager på rad!

Noe som ofte går igjen er brødskive med leverpostei. Favorittpålegget! Vi varierer likevel med ost, skinke, salami, hjemmelaget syltetøy og hjemmelaget peanøttsmør inni mellom. Når han spiser skive får han alltid noe godt til. Det går mye i banan, blåbær eller cherrytomater – de tre er store favoritter!

En annen lunsjrett Dennis liker veldig godt er bananpannekaker. Det har vært en stor hit her i hus siden han bare var 7-8 måneder gammel. Han sluker glatt både 3 og 4 minipannekaker til ett måltid. Gjerne med bananskiver på!

Lunsjmuffins er og blir en suksess! Jeg har laget litt forskjellige med forskjellige smaker, men den som har falt best i smak hos Dennis er uten tvil den med skinke og ananas i! Han liker også veldig godt sunne vafler med pålegg. Gjerne som helgelunsj en gang i blant!

Ellers liker han egg veldig godt – både hardkokt og som eggerøre. Han spiser derfor gjerne dette sammen med noen cherrytomater, evt litt yoghurt eller banan. Som dere skjønner varierer dette måltidet veldig mye, men nå har jeg i det minste listet opp mange eksempler til dere – så håper dere fikk noen gode tips.

Middag

Tidligere lagde jeg middagsretter til Dennis i store porsjoner og fordelte dem på middagsglass jeg frøs og tok opp etterhvert. Dette fungerte utmerket når han var mindre og helst ikke skulle spise verken det ene eller det andre. Nå som han er blitt eldre derimot er dette en vane som har glidd litt ut. Dennis spiser som oftest bare det samme som oss – enklere for meg og utrolig stas for minsten.

Det var vel da han var 10-12 måneder dette hendte naturlig ettersom han da kunne spise mat med melk i. Det eneste jeg passer på er å ha minimalt (helst ingenting) salt i maten, også salter heller Christopher og jeg maten når den er på tallerkenen etter eget ønske. Jeg er også litt mer varsom med sterkt krydder. Litt går helt fint, men blir det for sterkt er jeg redd det blir for mye for magen (og munnen) hans.

Dette fungerer kjempe fint, og Dennis spiser både vanlig mat som pappa og lavkarbomat som mamma. Han liker egentlig absolutt alt! Ikke kresen i det hele tatt, og spiser derfor veldig sunt og variert.

Et veldig dårlig eksempel på en sunn middagstallerken, men dette var faktisk en av de få middagsbildene jeg fant. Notat til meg selv: ta flere middagbilder, haha! Men her spiser altså jeg pølser med blomkålmos, Christopher spiser pølser og potetstappe, og Dennis spiser pølser, potetstappe og en smoothie til dessert. Et godt eksempel på hvordan vi spiser det samme med noen små justeringer.

Mellommåltid

Det skjer ikke så ofte nå lenger, men tidligere da Dennis spiste middag kl.15 og kveldsmat kl.18.30 hendte det han hadde behov for en hjemmelaget smoothie sånn midt i mellom. Disse fire under er favorittene!

Kveldsmat

Som jeg nevnte i starten av innlegget spiser Dennis grøt både morgen og kveld. Dette er han strålende fornøyd med så da holder vi oss til det. Han virker også god og mett, og sover stort sett alltid uten oppvåkning fra vi legger han kl.18.30 til han våkner av seg selv en gang mellom kl. 06-08. Dette har han gjort (i perioder riktignok) i mange måneder, og jeg har troen på at vi kan takke grøten for det.

Rutinene

Helt til slutt tenkte jeg at jeg kunne liste opp sånn omtrent når Dennis spiser de forskjellige måltidene, ettersom det kanskje kan være vanskelig å vite hva som er «normalt». Aner ikke om de fleste gjør som oss heller forsåvidt, men dette fungerer i hvert fall veldig fint her.

Frokost når han våkner, kl.06-08

Sove dupp, kl. 10-12

Lunsj, kl. 13

Middag, kl. 16

Kveldsmat, kl. 18-18.30

Natt, kl. 18.30-19.00

♥︎ For ordens skyld er Dennis forresten 15 måneder gammel ♥︎

7 kommentarer om “HJEMMELAGET BARNEMAT: tips, inspirasjon og oppskrifter!”

  1. Spørsmål til neste spørsmålsrunde: hvordan finner man ut hvor mange kalorier man trenger? Og hvor mye under denne mengden ligger du på, slik at du går ned i fettprosent?

  2. Et lite tips til deg. Gi sønnen din helmelk, barn trenger fettet som er i melka, det er sunt fett.

  3. Kan han ikke kveles av det halssmykke? Kjipt hvis han vrir seg litt og ble kvelt

  4. Anonym: Det smykket har han hatt på seg døgnet rundt helt siden han ble døpt for over et år siden, og aldri vært i nærheten av å bli kvalt av det. Man må ikke bli så hysterisk at barna ikke engang kan bruke smykke uten fare for å bli kvalt.

Legg igjen en kommentar