Dette må du ALDRI gjøre om barnet har forstoppelse!

De fleste barn blir forstoppet fra tid til annen, og da er det mange råd for gamledager som dukker opp. Utdaterte råd som gjerne ofte fungerer på selve avføringen, men som samtidig skader mye mer enn det hjelper. Det er skummelt hvor lite opplyst dette er. Faktisk fikk Dennis en av disse «utdaterte behandlingene» da han ble innlagt på sykehuset når han bare var 7 uker gammel. Han hadde tarminvaginasjon, men før de fant ut det mistenkte de forstoppelse.

Mange tror at det å stimulere endetarmsåpningen med et termometer eller en q-tips får fart på sakene, og ja i utgangspunktet gjør det det, men du må likevel ALDRI finne på å gjøre det. Når man stapper ting inn i endetarmsåpningen for å stimulere kan lukkemuskelen ødelegges og barnet kan få problemer for resten av livet. Dette er super viktig!

Det er så mye feilinformasjon ute og går, til og med blant helsepersonell. For visste du at det er deres eget ansvar å lese seg opp på nyeste forskning. Det sier seg selv at ikke alle gjøre dette – noe som igjen fører til at disse velmente (men farlige) tipsene fremdeles blir anbefalt.

Jeg fikk skikkelig vondt i magen da jeg plutselig kom over denne anbefalingen inne på NHI – Norsk Helseinformatikk i går. En oppdatert side med den nyeste forskningen. Tenk at sykepleieren gjorde dette på Dennis ganske lenge mens vi var innlagt for å prøve å få ut avføring (som i utgangspunktet ikke var problemet engang). Håper bare ikke han har fått permanente skader av det!

Når det er sagt kan dere lese HER om hvilke tips som faktisk fungerer og er anbefalt når det kommer til forstoppelse hos barn. I tillegg kan det hjelpe å holde litt igjen på grøten, sjekke at morsmelkerstatningen blandes riktig, gi sviskemos, fersken, rosiner og masse vann.

Del gjerne innlegget!

6 kommentarer om “Dette må du ALDRI gjøre om barnet har forstoppelse!”

  1. Wow? Har en prematur babyjente født i uke 27+6, men er nå i uke 32. Hun er også veldig plaget med magen i og med at ho e så prematur og får masse kalorier i tillegg til morsmelka. De gjør akkuratt det samme. Termometer, sonder osv i endetarmen? Huff.

  2. Lina Johnsen: Å måle temperatur i endetarm, stikkpiller etc kommer man ikke utenom, men man skal ikke stappe ting der kun for å stimulere til avføring. Men hvis de gjør det fordi jenta di er forstoppet kan du vise dem artikkelen jeg delte link til her i innlegget, og høre om de er oppdatert på det? <3 Gratulerer så utrolig mye som nybakt mamma, og masse lykke til med mirakeljenta i tiden som kommer <3

  3. Åh, jeg blir så oppgitt på helsepersonell som er skråsikker på at det dem lærte i «gamledager» fortsatt er det eneste riktige. Jeg er selv sykepleier og jobber med barn. Mange eldre hjelpepleiere som stimulerer endetarmen for å få ut avføringen, og når jeg sier i fra blir jeg ikke hørt siden jeg er «ung og uerfaren»….. Burde vert obligatorisk med oppdaterte kurs!

  4. Jeg tenker bare hvilken syk person ville puttet noe opp i rumpa på ungen sin for å få den til å gå på do.. man skal være passe syk i hodet til å gjøre noe sånt as.. er greit om man trenger stikkpiller eller skal måle tempen, men det er det eneste as..

  5. Da jeg jobbet i bolig for utviklingshemmede stimulerte vi ved å massere magen så og så lenge, før vi startet med endetarmsstimuli. Et tvangsvedtak som trengte godkjennelse fra fylkeslege, hvor vi stakk første ledd av fingeren inn i endetarmen og stimulerte for å få brukeren til å kjenne at de skal presse selv. Dette hadde de gjort ganske lenge, flere mnd/år.

    Det er skumlere med avføringsmidler, disse ødelegger tarmperistaltikken og skaper skader i større grad.

  6. Hei! Jeg finner ingen informasjon om at lukkemuskelen i endetarmen kan skades av forsiktig stimulering ifm avføring. Kan du dele forskning gjort på dette? Det står heller ingen kilder til forskning om dette på NHI sine sider som jeg kan se? De sier kun at det kan skade tarmen, noe jeg alldeles ikke betviler ved for voldsom stimulering. Å stimulere endetarmen forsiktig med hjelp av et termometer ved forstoppelse er et råd som gis på barselavdeling av leger og sykepleiere den dag i dag. Det kan jeg aldri tenke meg at de hadde gjort dersom tarmen kan ta direkte skade av dette. Fint om du kan linke til eventuell forskning på dette 🙂

Legg igjen en kommentar