Dennis sin utvikling: 13 måneder

Vekst

Vi var på 13 måneders veiing for to dager siden, og da viste vekten hans hele 10,7 kilo. Med andre ord legger han godt på seg, og har gått opp hele 300 gram siden bursdagen sin for en måned siden! Får satse på høyden følger etter, men den måles ikke igjen før på 15 månederskontrollen.

Motorisk

Nå går Dennis rundt bord og andre møbler som en prest. Han løper rundt med gåvognen sin. Reiser seg opp og står i ro midt på gulvet hundre ganger daglig, og har stålkontroll på balansen. Han har gått noen få skritt her og der helt alene, men er enda litt redd for å slippe seg. Jeg tror likevel at med engang han våger å prøve, løper han rundt, for herlighet så flink han er til å stå alene eller gå med en hånd å holde i.

Bortsett i fra det har han blitt veldig opphengt i å stable ting oppå hverandre, og putte ting oppi noe annet. Tror vi må gå til innkjøp av en sånn liten boks med hull til å putte klosser inni snart. Eller kanskje duplo eller byggeklosser hadde vært populært. For nå blir både fat, glasser, leker, fjernkontroller og alt mulig rart stablet oppå hverandre hele tiden. Han liker også å sette den lille pyntelykten min oppi den store pyntelykten, gjerne med noen av lekene hans oppi i tillegg.

Språk

Etter at språkutviklingen sto stille en liten stund har den virkelig skyt fart igjen! Nå er Dennis inne i en periode der han gjentar nesten alt vi sier. Hvis vi setter oss ned med han, når han er i pratehumør vel og merke, og sier enkle ord om og om igjen så studerer han munnen vår før han prøver å gjenta det vi sier. Han har blant annet prøvd å si navnet sitt, men det ble sånn cirka «Deeeda» haha. Sååå søtt!

Ellers har han også lært seg å si wow. Helt tilfeldig! Dennis kastet ballen sin oppi hullet til lekestativet, Christopher så på han klappet og sa «wooow». Dennis gjentok «Waaow». Vi trodde vi skulle dåne, det var så deilig. Altså, den babytiden var herlig den, men nå som han kan så mye mer, lærer superfort og vi faktisk kan kommunisere sammen… det kan ikke engang sammenlignes med babytiden!

Søvn

Dennis har vært kjempe flink med søvn i rundt 3 måneder nå! Lagt seg alt fra kl.18-20 om kvelden og våknet i 8 tiden hver eneste morgen. Vi har vært utrolig heldige! Dette har riktignok endret seg litt nå når han kom i 8 utviklingstrinn. Han har taklet dette utviklingstrinnet veldig bra i forhold til de forrige, men vi har merket det en del på søvnen likevel. Han tuller litt om nettene, og vi sliter litt mer med å få han til å sove når han skal, og ikke minst holde han sovende hele natten.

Utenom det har han vært smørblid hele tiden, og nå krysser vi fingrene for at han går tilbake til de gode soverutinene sine nå som han er i siste sluttfasen av utviklingstrinnet. Takk Gud for at det bare gjenstår 2 utviklingstrinn altså, for det er virkelig ikke noe å spøke med! Hadde ikke engang hørt om utviklingstrinn før Dennis ble født, jeg..

Ellers holder vi sakte men sikkert på å gå fra 2 til 1 lurer på dagen, men det er ikke bare bare. Dennis sover alt fra 30-120 minutter på formiddagsluren, og dersom den bare varer i 30-60 minutter klarer vi sjeldent å få han til å være våken helt til kvelden kommer. Sover han lenger derimot er han stuptrøtt kl.18. Noe som er helt supert! Men sover han to lurer klarer vi sjeldent å legge han før kl.21. Vanskelig mellomstadie dette altså…

Update; denne posten skrev jeg for to dager siden, og de to siste dagene har han sover to timer på formiddagsluren, ingen ettermiddagslur, lagt seg kl.19 og sovet i sin seng til kl. 08 morgenen etter uten oppvåkninger. Utviklingstrinnet er over, men Dennis har også fått lystette rullegardiner på rommet sitt, og ei nattlampe som står på hele natten. Håper dette varer!

Generelt

Tre flotte tenner har brutt gjennom den siste måneden. Det har riktignok bydd på både tidvis manglende matlyst og litt ekstra gråting inni mellom, men alt i alt tar han det virkelig som en mann altså! Den tøffingen. Så nå har han 5 vakre, små tenner å tygge med.

Dette med tygging (eller svelging nærmere bestemt) har også plutselig blitt en del mer utfordrende. Krysser fingre og tær for at det bare er en periode, og vil gå over av seg selv. Han har nemlig begynt å tygge maten en stund, men når han skal svelge den ned velger han heller å spytte den ut. Dette har pågått et par uker, og det virker som det skjer sjeldnere nå enn i starten, så forhåpentligvis er han like flink som han alltid har vært ganske snart. Vi har riktignok ikke gjort mye ut av det, eller gitt han ekstra oppmerksomhet for dette. Bare latt som om alt er normalt, tørket opp det han spytter ut og gitt han nytt. På den måten håper vi at alt blir som før uten at vi trenger å legge om på noen rutiner.

Hva kunne barnet ditt ved 13 måneders alder?

Legg igjen en kommentar