Svar på spørsmålene om lavkarbo!

Så kjekt at lavkarboinnlegget engasjerte så godt som det gjorde og at dere kom med mange gode og interessante spørsmål! Nå håper jeg dere liker svarene, men før det vil jeg gjerne igjen minne dere på at jeg ikke er noen ekspert. Jeg deler kun egne erfaringer og det jeg har lært de siste 3,5 månedene.

Herlighet, tenk at det har gått over tre måneder allerede. Livet på lavkarbo er en lek – jeg elsker denne livsstilen her!

Spiser du strikt lavkarbo?

Ja, det gjør jeg.

Hvor mange ganger spiser du til dagen?

Som regel 2-3 store måltider, men er jeg mer sulten spiser jeg mer.

Jeg tenker ikke ketose og syns det er tungvint/vanskelig å telle mengden karbohydrater jeg får i meg.

Vet du, jeg er helt enig med deg! Å telle karbohydrater ER tungvindt. Jeg gjør det ikke selv heller, men jeg har en viss peiling på hva jeg spiser og hvor mye karbo hver matvare inneholder, og nå etter en stund vet jeg derfor sånn cirka om jeg ligger på 20 karbo eller 50 karbo om dagen. Ellers trenger du absolutt ikke å tenke noe mer for å være sikker på at du er i ketose! Kjøp sticks på apoteket. Da får du en boks med mange små sticks oppi, og det eneste du trenger å gjøre er å tisse på en for å se om du er i ketose eller ei. Jeg gjør det inni mellom bare for å være sikker på at jeg gjør alt riktig.

Strever også med porsjonsmengde forhold mellom fett/protein/karbohydrater.

Her ser jeg mange andre har så så mange prosenter med hver av næringsstoffene, og det fungerer nok helt utmerket for dem. Selv har jeg ikke stort fokus på dette i det hele tatt. Faktisk tenker jeg ikke på det overhodet. Ser for meg jeg hadde tatt en titt på inntaket og regnet over prosentdel på hver av dem om vekten plutselig sto stille, men nå som jeg går ned jevnt hele tiden tenker jeg det går fint. Mitt eneste fokus er å spise minimalt med karbo, velge naturlig fete matvarer og tilføre litt ekstra fett til hvert måltid, så får resten bare bli som det blir. Kanskje du skal prøve på det du også! Ofte hjelper det å bare senke skuldrene og la det gå litt av seg selv.

Jeg går på lavkarbo og har gått ned endel. Problemet er at jeg savner brødmat og tilbehør til middag! Jeg blir mett men kvalmende mett av å putte i meg pålegg og middag uten det tilbehøret som jeg liker så godt. Magen min er heller ikke god.

Huff da, det hørtes ikke så kjekt ut. Selv er jeg ikke så veldig glad i brødmat generelt, men når jeg en sjelden gang får lyst på det setter jeg i gang å lage alternativer. Pannebrødet som jeg har delt oppskrift på her må vel være min favoritt, ellers synes jeg det er veldig godt med proteinbrødet man får kjøpt ferdig på rema 1000, lavkarbovafler som «brød» og andre spennende alternativer. Kanskje du kan prøve det? Ellers er favorittene av tilbehør til middag for min del som regel blomkål-, sellerirotmos eller stekte grønnsaker – ta gjerne en titt på denne listen for inspirasjon hvis du har spist deg lei på de samme grønnsakene.

Hva spiser du som mellommåltider, når en før f.eks spiste yoghurt, banan etc?

Jeg spiser sjeldent mellommåltider. 2-3 store måltider holder meg stort sett god og mett gjennom hele dagen. Men skulle jeg få behov for mellommåltid synes jeg det er veldig godt å ta et par ostesneier sammen med ei sneie skinke og en klatt smør – rulle det sammen og spise. Mikroost er også veldig godt til mellommåltid! Hvis du trenger en erstatning til yoghurt anbefaler jeg å blande cremé fraiche sammen med litt fun light saft – det smaker kjempe godt! Nesten bedre enn yoghurt.

Hva spiser du når sulten virkelig river å du bare har lyst på noe godt. Nøtter?

Det hender søtsuget titter innom på kveldstid, og da er det veldig godt med peanøtter (de fra europris har veldig lite karbo), stekte baconskiver, fun light gele med kremfløte (har det som regel stående i kjøleskapet slik at jeg ikke skal falle for fristelsen og dukke ned i godteskuffen) og baconcrisp (igjen er europris sin absolutt en favoritt).

Hender det at du går ned i vekt men ikke i cm?

Vet du, jeg har enda ikke rotet frem målebåndet og begynt å måle meg – må huske å gjøre det snart! Så det vet jeg dessverre ikke. Men vil tro det er helt normalt å bremse litt i både cm og kg før det plutselig går fort igjen. Vektnedgang kan sammenlignes med trappetrinn!

Spiser du meieriprodukter? Eller brød/bakst av mandelmel/sesammel?

Ja, jeg spiser både meieriprodukter og bakst av mandelmel – det vil si jeg kverner mandler til mandelmel selv. Sesammel har jeg ikke brukt, men kun fordi jeg ikke har sett behovet for det enda.


Lurer du på noe annet svarer jeg på det under ukens spørsmål på søndag!

En kommentar om “Svar på spørsmålene om lavkarbo!”

  1. Er det ikke slik at man kan spise «ubegrenset» med fett på lavkarbo? At man bytter ut karbo med fett, fordi man blir fortere mett? Men vil det ikke ha noen uheldige konsekvenser for kroppen å spise så mye fett, spesielt bacon osv. Selv om man går ned i vekt, vil man ikke få høyere kolesterol eller blodtrykk for eksempel?

    Og hvordan gjør du det med besøk hos familie? Tar du med egen mat?

Legg igjen en kommentar