Ja, jeg ammer enda!

Jeg blir stadig overrasket over hvor mange (og ikke minst sterke) meninger mennesker har angående amming. Hvorfor er det så mange andre som bryr seg om akkurat det, når det egentlig kun angår moren og barnet som ammes. Hvorfor skal en forbipasserende bry seg om at en baby får mat av mammaen sin på en kafé. Om moren er komfortabel med å sitte blant folk når hun ammer er det vel bare det som betyr noe? Eller hva med alle de som blir sjokkert når jeg sender en snap av at jeg ammer sønnen min på 10 måneder (!!!). 10 måneder folkens. Det er nettopp det som gjør at jeg er nødt til å skrive dette innlegget.

Jeg har vært veldig heldig med ammingen, og det har i all hovedsak gått som en lek. Ingen brystbetennelser, tette melkeganger, lite melk eller andre slike problemer. Likevel har Dennis og jeg hatt våre utfordringer vi også. Blant annet ble han født med morsmelkassosiert gulsott, melken min gjorde han bare sykere. Vi kom oss gjennom det, og fullammet til han ble 6 måneder.

Etter at han fikk smake fast føde ble puppen mindre interessant og vi hadde en lang periode med brystnekt. Jeg kjempet likevel for å beholde melken og kunne fortsette ammingen. Det gikk seg etterhvert til og jeg kan stolt meddele at Dennis har fått lysten tilbake. Han roer seg fullstendig ned når han blir ammet og nyter melken, kosen og alt som hører til.

For et par dager siden la jeg ut en snap av at jeg ammet han om kvelden, og skrev en tekst om hvor mye jeg verdsatte disse øyeblikkene. Det var da jeg fikk et par svar av den negative sorten. Noen som spurte på en negativt ladet måte «om jeg virkelig ammet enda!?», «skal han ikke snart få skikkelig melk?». Det var ikke mange, men det irriterte meg likevel!

En baby på 10 måneder kan få kumelk ja, men man skal starte rolig med det for å tilvende magen. Når det er sagt sier landets helsemyndigheter at morsmelk (eller morsmelkerstatning) skal være hovednæringen hele det første leveåret. Det vil si at hvis jeg skulle sluttet å amme nå kan likevel ikke Dennis få vanlig melk som hovednæring, da måtte han fått morsmelkerstatning. Og alle vet vel at morsmelk absolutt er det beste alternativet om det er mulig. Visste dere forresten at Verdens Helseorganisasjon i tillegg anbefaler amming til barnet blir 2 år?

Statistikken over hvor mange som blir ammet i dag skremmer meg også veldig! Jeg trodde tallet skulle være mye høyere. Det er synd at pupper er så seksualisert i dagens samfunn at mødre skammer seg når de ammer offentlig. For visste dere at det nå kun er 17 % av alle barn som blir fullammet til de er 6 måneder. Og at bare 35 % av alle barn blir ammet til de er 1 år? Det er skremmende lave tall synes jeg. Morsmelk og amming er så viktig!

Så, det var litt generell fakta, litt egne meninger og utblåsning av frustrasjon. Når det er sagt vil jeg gjerne fortelle dere at Dennis og jeg har som mål å amme til han fyller 1 år. Om vi fortsetter etter det får være opp til han. Havner han i en periode med brystnekt igjen etter han har fylt 1 år kommer jeg ikke til å pushe på som jeg har gjort til nå, men om ikke fortsetter vi til han ikke vil mer.

Hvor lenge ammet du?

28 kommentarer om “Ja, jeg ammer enda!”

 1. Syns det er flott og finnes ikke mer naturlig enn amming! De som mener 10mnd gamle babyer ikke bør amme,har nok ikke kunnskap nok om det. Når sant skal sies er det ganske vanlig å amme barna sine til 2 års alder i andre land..Vi er da pattedyr for pokker ? Kos dere masse med ammingen. ❤

 2. Jeg amme også! Jenta mi er født i april, tenker å amme hvertfall til hun er 1 år. Har hørt at amming lengst mulig kan være godt for allergi. Vi har mye allergi i falilien, og slik det er nå har ikke jenta min reagert på noe. En jeg kjenner fikk baby noen dager før meg, hun sluttet å amme for lengesiden. Hennes datter er plaget med allergi allerede! Om det har sammenheng er vanskelig å si, men jeg er heller føre var

 3. Flott innlegg!?100% ening med deg?jeg ammer fortsatt ungen som blir 3 i mars, sluttet i 4 mnd fra september ifjor av personlige grunner, men startet igjen da det var det naturlige og beste valget for oss?

 4. Ammet første gutten min til han var 17 måneder og gutt nr 2 til han var 15 måneder. Har nå ei lita på 3 uker, ammer henne og håper kunne gjøre det en god stund?

 5. Min eldste fikk jeg ikke til å amme, men han får fortsatt ersratning på flaske dom kos og næring han er 20 mnd ? Ammer lillebrore på nå 8 mnd, er gravid og har termin i august, håpet mitt er at han vil amme hvertfall til mini kommer, men vi går for tandemamming, så lenge barna trives med det, så skal de få amme så mye de vil her i hus ? Naturlig ammeslutt er ikke noe som skjer fra naturen sin side før mellom 3 og 7 år.
  Jeg har ikke gjort meg opp noen mening på når et barn er for gammelt til å ammes så lenge mor og barn trives så syns jeg de skal amme så mye de vil ? kumelk er laget for kalven morsmelk er laget for barnet ?
  Skal sies at jeg har hatt mine diskusjoner med nær familie om mine synspunkter på amming, blandt anna min egen mor som mener at amming utover det første leve året er ikke nødvendig, og at når ungen kan dra frem puppe eller spør om puppen selv så er det på tide å slutte ?? dra fem puppen gjør han på 8 mnd allerede, så det sier jo litt om min mammas tankegang om amming ??

 6. Fullammet begge mine til 6 mnd?? Største ble ammet til hun var 2 år og 3 mnd, og minstemor er 1 år og 5 mnd og ammer myye enda;) kommer sikkert til å amme til hun er rundt 2 år også, for hun er skikkelig puppeguri?

 7. Jeg synes at barn skal ammes så lenge mor og barn ønsker selv, og synes ikke man skal gi morsmelk til en ku til barnet sitt. Kumelk er for kalvene slik som menneske morsmelk er for MENNESKE barn???

 8. Fint innlegg! Det er helt utrolig hva folk legger seg borti. Det beste.en på 10 mnd kan få er jo morsmelk, i tillegg til at det gir nærhet og trygghet på en så unik måte.Jeg ammer gutten min enda når han skal sove på kvelden og om han våkner redd og lei seg på natta, han er 2,5 år. Sier det ikke høyt foråsidetsånn, selv om WHO anbefaler amming i minst to år. Det er en av de få tingene som roer en ekstremt aktiv gutt som sliter med søvn og uro. Hadde ikke planer om å holde på så lenge, men så ble det sånn allikevel, fordi barnet tydelig har behovet. Synes det er synd at jeg må føle på at jeg nærmest skammer meg fordi folk er så utrolig kritiske til amming. Det dummeste jeg hører er kommentarer om at «når de selv søker og finner frem til puppen er de for store»… Altså det klarer de jo kjempetidlig. ?

 9. Jeg ammet førstemann til han var 21 måneder og andremann til han var 23 måneder. Det var mye slit i starten, men da vi fikk det på stell bestemte jeg meg for å holde på lenge! Både næring og nærhet er kjempeviktige aspekter ved ammingen, så jeg tenker at folk får bestemme selv hvor lenge de vil holde på ?.

 10. Planen er å amme til to år i hvert fall. Og han er 15 og en halv måned nå. Får stadig spørsmål om kanskje jeg ikke skal slutte snart? Og da drar jeg nettopp fram WHO, og også det at det faktisk er sannsynlig at amming styrker immunforsvaret hans fortsatt og hjelper å holde ham frisk nå som barnehagen har begynt.
  Jeg koser meg ikke så veldig med amming så det er definitivt ikke for min skyld, men så lenge han vil og trenger det, hvorfor ikke?

 11. Så bra du skriver om dette!

  Første barnet ammet jeg i 6 måneder. Hadde en misoppfatning om at det var det som var anbefalt/vanlig (takk til en lite flink hs!)

  Nå har jeg ammet barn nr.2 i 14 måneder. Og ser ikke ut til at det nærmer seg ammeslutt. Og det er jeg glad for! Men merker at jeg har mer problemer med å amme offentlig nå, enn da hun var spedbarn.

 12. Kjenner meg igjen i det du skriver. Mini nærmer seg 15 mnd, og ammer fortsatt. Mest som kveldskos, men har fortsatt ganske mye melk å tilby. Virker ikke som om han har tenkt til å gi seg med det første. Ammer så lenge interessen er der ? Eldstemann ble ammet til han var 15 mnd, så er spent på hvor lenge vi holder på denne gangen. Puppegutter! ?

 13. Flott innlegg ❤️ Har en liten gutt på 11 mnd og vi ammer. Han har det som nærhet, trygghet og morsmelken er jo bare topp. Han er en veldig aktiv gutt som nesten ikke har ro i kroppen, men når vi ammer finner han er ro og bare koser oss ? Dette blir en fin stund vi har sammen.

 14. Synd det er så mange uvitende mennesker som skal bry seg om alt!! Amming er det beste og det mest naturlige for både mor og barn. Hvorfor skal man bryte med noe som fra naturens side er skapt så fantastisk? Det er så mange mennesker som sliter med diverse matvareintoleranser og allergier i dag, Da er det jo litt merkelig at så mange er imot amming. Som har alle sine fordeler og er skreddersydd næringsmessig for barnet. Kun det beste for barnet er nå min mening! Så lenge mor og barn trives med amming, er det bare å fortsette til det naturlig dabber av. Jeg har to barn og ammet begge. Eldste i ca 16 måneder, og minste ammes fortsatt (2,5 år) hadde aldri trodd at jeg skulle amme mer enn maks 1 år, og har prøvd å slutte flere ganger uten hell ?
  Så lenge flertallet ikke ammer, så vil det nok være en av grunnene til at fleste tror at det er det som er best og det mest riktige. Jeg tenker at denne «trenden» er på vei til å snu. Da flere nå vet mer om amming og at det blir mer og mer «godkjent» å amme. Samfunnet generelt er også mer opptatt av miljø og hvor maten vi spiser kommer ifra. Heldigvis!
  Stå på og fortsett med det fineste på jord så lenge det føles riktig for deg og ditt barm ❤️❤️ Takk, for fint innlegg!

 15. Stå på og gjør det som føles rett for deg, og sønnen din! Amming gir helsegevinst for både mor og barn. Også etter fylte 1 år. Det handler i tillegg om kos og nærhet. Min sønn roet seg bestandig med gode ammestunder ❤

 16. Har nettop sluttet å amme, gutten er 21 måneder. Hadde helt fra starten bestemt meg at jeg skal amme han ihvertfall til han er 1 år. Men så ble det lenger enn det og det var mest grunnet at han ville det og for min del var det ikke noe problem. Men fikk høre kommentarer når han var ca 14 måneder om at ammet jeg virkelig han enda? Siste tiden var det kun hjemme jeg ammet han og følte at jeg ikke skulle snakke så mye om amming grunnet at det skulle føre inn kommentarer, fordi han var jo over 1 år..

 17. Jeg ammer barnet mitt på snart to, det naturligste i verden. Masse god næring og en boost for immunforsvaret. Ser ingen grunn til å bytte ut melk spesialtillpasset henne med melk designet for kalver så lenge hun er liten og fortsatt vil ha morsmelk.

 18. Jeg har ammet begge mine til de var 1 år og 8 mnd. Jeg har opplevd negative kommentarer begge gangene jeg ammet og det provoserer meg veldig! Syns det var litt vemodig å slutte, babytiden er liksom over. Men en gang må man jo slutte?

 19. Mi lille jente på 9mnd nekte å ta puppen? synes det e skikkelig trist og trasig. Prøve fortsatt, men ho begynne bare å skrike, og klipe eller klore brystet. Høyre pupp e no fri for melk, og venstre e sprengt til tider da den e den einaste ho evt vil ta ca 1-2 gang i døgnet (og gjerne da seint på kveld etter å ha sova noen tima, eller tidlig på mårran)… skulle så gjerne ha amma ho så mye lenger istedet for å måtte ty til morsmelkerstatning? Ho har aldri ville tadd flaske, så erstatninga e søkkvanskelig å få i ho også?

 20. Mi lille frøken på 9mnd nekte å amme no? Synes det e så trist? får ho kanskje til å amme 1-2 gang iløpet av et døgn, men da gjerne på kvelden når ho har sova noen tima eller tidlig på mårran. Ho har aldri nattamma tidligere, og amma hyppig på dagen (hver 2.time)
  Og siden ho har nekta å ta flaske fra dag 1, så e det så søkkvanskelig å gi morsmelkerstatning også! Litt småfortvilt for tia ja?

 21. Syns det er kjempe flott! Jeg fikk så mange problemer…. så skulle så gjerne ammet henne! Hadde nok melk, men hun ble aldri mett. Måtte gi henne mme rett etterpå viss ikke stoppet aldri griningen. Det var rett og slett vondt å se at hun aldri ble mett. Så kos deg med ammingen ❤️

Legg igjen en kommentar